Meer informatie Inschatting biedingsstrategie

Meer informatie Inschatting biedingsstrategie

Waarom de Inschatting biedingsstrategie?

 • Hulpmiddel voor het bepalen van het (openings)bod.
 • Vergelijkt de vraagprijs met de woningwaarde.
 • Wordt 2x per maand getraind.
 • Houdt rekening met actuele marktdynamiek.

Use Cases

 • Aankoopklant adviseren over een realistisch bod.
 • Inzicht geven wanneer bieden onder of juist boven de vraagprijs gangbaar is.

Kenmerken van het model

De module Inschatting biedingsstrategie vind je in de Aankoop-tool en schat de kans in dat een verkoper akkoord gaat met een bod op de te koop staande woning. Een geaccepteerd bod is de uiteindelijke transactieprijs die koper en verkoper na het biedproces zijn overeengekomen. Dit geavanceerde machine learning model gebruikt:  

 • de belangrijkste huiskenmerken (onder andere locatie, woningtype, oppervlakte);
 • de vraagprijs;
 • jouw eigen geschatte waarde van de woning;
 • hoe lang een woning te koop staat;
 • de actuele marktdynamiek.

De resultaten van het model verschillen dus tussen verschillende prijsklassen, regio’s en geeft andere resultaten in een opgaande markt dan in een neergaande markt.

Het model vergelijkt de waarde met de vraagprijs. De biedingsstrategie wijkt daarbij af van een taxatie of de Brainbay modelwaarde, waar de vraagprijs van de woning nooit wordt meegenomen. 

Hoe kan ik het model gebruiken in mijn advies?

De grafiek toont de kans op een geaccepteerd bod (y-as) in relatie tot de hoogte van het bod (x-as). Een verkoper zal niet akkoord gaan met een te laag bod. Echter, wanneer je zeker wilt zijn dat de verkoper het bod accepteert, dan heb je juist te hoog geboden. Ergens daartussen ligt het omslagpunt. De aankoopmakelaar heeft de expertise om dit omslagpunt in te schatten, het model dient hierbij als hulpmiddel. Brainbay traint het model twee keer per maand en het model houdt daarom rekening met de actuele marktdynamiek. In een overspannen markt zal het vaak adviseren boven de vraagprijs te bieden, terwijl dit in een rustigere markt doorgaans niet nodig is. 

Het model is getraind op realistisch geschatte woningwaarden. Je krijgt dan ook het beste resultaat wanneer je een realistische schatting geeft van de woningwaarde.

Biedingstool

Afbeelding is een voorbeeld van de maand juli 2023

Waarom vind ik deze module niet in Inverkoopname?

Het model maakt gebruik van de modelwaarde én de vraagprijs. Alleen woningen die nu te koop staan hebben een relevante vraagprijs, en die woningen vind je in de Aankoop-tool. Voor Inverkoopname zou je een variant op het model verwachten die de hoogte van de optimale vraagprijs inschat. Brainbay heeft ervoor gekozen deze variant niet te ontwikkelen.  

Wil je meer weten over welk model we gebruikt hebben voor deze module? Klik dan op uitleg.

Button uitleg

Voor meer informatie kunt u terecht bij brainbay op telefoonnummer 030-8504500 of per e-mail op support@brainbay.nl

Matthijs Hofman

Meer weten over onze producten?

Neem dan direct contact op met Matthijs Hofman

Confidental Infomation