Biedt digitalisering de oplossing voor de vastgoedmarkt?
Toen ik ging studeren, wilde ik graag naar een nieuwe omgeving verhuizen. Mijn voorkeur ging uit naar Utrecht al kende ik de stad niet goed, maar zij gaf mij direct een goed gevoel. Ik ben opgegroeid in het relatief kleine Arnhem en Oosterbeek.
Verder lezenOp 18-jarige leeftijd vond ik het tijd voor de randstad. En niet alleen omdat voetbalclub Vitesse in die jaren dramatisch slecht presteerde, al hielp dat wel mee, maar ook omdat het voor mijn gevoel hoorde. Dat gevoel herkende ik bij velen uit mijn omgeving, waar komt die aantrekkingskracht van de randstad toch vandaan en hoe staat dit er nu voor?
Studententijd
Toen ik zelf in de studiebanken zat, begreep ik vaak niet dat het in dit digitale tijdperk nodig was dat studenten vanuit alle uithoeken van Nederland, met auto’s en treinen, naar Utrecht moesten komen om te horen wat een docent te melden had over de Piramide van Maslow. Wat mij betreft konden de colleges ook worden opgenomen om deze vervolgens te bekijken wanneer het mij het beste uitkwam. Buiten het feit dat ik het tijdstip van 9 uur ’s ochtends niet echt nodig vond, leek het me ook effectiever om al het lesmateriaal (vooral colleges) te digitaliseren om ze te kunnen inzien en bekijken. Studenten kunnen toch best zelf hun tijd indelen? Tijdens de eerste corona golf zag ik een oud docent van mij trots op LinkedIn posten dat ze in Utrecht na een paar weken al hadden kunnen schakelen naar digitaal onderwijs en dat het zo goed werkte. Ze hadden het in de jaren dat ik er zat geweigerd. Ik was oprecht verbaasd, waarom maken ze nu pas gebruik van de mogelijkheden van digitalisering?
Sociaal contact
Het leuke is dat Maslow in het midden van deze piramide het stukje ‘’Sociaal Contact’’ heeft neergezet, daar zijn we het denk ik allemaal mee eens. Zeker in deze tijd komen we daar steeds meer achter. Maar er is niet voor iedereen de behoefte om naar de randstad te verhuizen of elke dag op en neer te reizen, sterker nog, dit zou niet nodig moeten zijn. We zien nu dan ook dat men weer de stad uit trekt. Nu ik in de wereld van het vastgoed ben beland en zelf graag in de randstad blijf wonen, Utrecht is inmiddels ingeruild voor Amsterdam, kijk ik anders tegen de markt aan. Is er een kans dat suburbanisatie wellicht een uitweg geeft voor sommige lastige politieke vraagstukken, zoals de huizenprijzen en het milieu, of roept het meer problemen op?
De huizenprijzen in de randstad zijn namelijk na de economische crisis vanaf 2013 geëxplodeerd en veelal verdubbeld. Terwijl de dorpen ver buiten de randstad steeds minder in trek leken de afgelopen jaren, sommige dorpen haalden zelfs programma’s als Nieuwsuur omdat er geen jongeren meer achterbleven. Niet iedereen heeft de behoefte om naar de randstad te trekken maar toch, dorpen en kleine steden ver buiten de randstad lijken leeg te lopen omdat er ‘’niks’’ is. Zo bleef de huizenvraag in de randstad dus maar groeien, zou digitalisering de vastgoedmarkt hier niet flink bij kunnen helpen?
Daarnaast zijn alle reisbewegingen hierdoor ook flink terug te dringen, ik heb vanaf februari dit jaar geen moment meer in de file gestaan. Indien hier nu een grote milieuwinst wordt gepakt kunnen we dan ook weer verder met huizen bouwen, stikstof-technisch? Als heel Nederland één dag in de week extra vanuit huis zou kunnen werken of studeren zou dat een enorme impact hebben op de reisbewegingen en dus het milieu, en nog steeds zullen we het sociale contact van Maslow kunnen onderhouden. Digitalisering gaat geen antwoord geven op al die vraagstukken, maar het kan absoluut in positieve zin helpen. Maar zoals zo vaak moet er eerst wat gebeuren voordat iedereen realiseert dat verandering niet het engste is wat je kan overkomen, maar juist kansen biedt.
Oplossing of probleem
De aantrekkingskracht van de randstad wordt versterkt doordat een opleiding of werkgever nu eenmaal daar gevestigd is en er weinig behoefte is aan lang reizen elke dag. Dit wordt nu weggenomen door de digitalisering en men zal wellicht iets sneller ‘’buiten’’ blijven wonen. Waar men meer ruimte heeft voor lagere woningprijzen. Een mogelijke oplossing voor de krapte op de woningmarkt in de randstand! Of roept het juist weer problemen op elders in het land, zoals de oplopende huizenprijzen in het noorden van Nederland? Kunnen mensen die daar wonen straks nog wel binnen de provincie doorstromen, of gooien de mensen uit de randstad daar dan weer roet in het eten?
Inspelen op digitalisering
Veel studenten missen nu de fysieke colleges en werkgroepen op de universiteiten en hogescholen, werkenden vinden het soms fijner om een gedeelte van de week thuis te werken. Een combinatie van nieuw studeren en werken lijkt niet te vermijden. Wellicht dat de politiek inziet dat dit het huizenprobleem kan helpen en wellicht het milieu iets ten goede komt. Al zal het ook weer andere problemen oproepen. Als Business Developer hoop ik daar dan weer creatief op in te kunnen spelen. Mogelijkheden zien en onderzoeken, in plaats van andersom. Daarnaast is één ding zeker, Vitesse doet het weer goed, dus eigenlijk zou ik geen excuus hebben om de randstad weer te verlaten, maar ja.
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en onze producten? Volg ons dan op LinkedIn: