Brainbay lanceert woningwaarde-index voor de professionele markt

Deze index laat de waardeontwikkeling door de tijd zien van de koopwoningvoorraad in Nederland.

Verder lezen

Brainbay introduceert een nieuwe waarde-index voor de Nederlandse koopwoningmarkt. Deze index laat de waardeontwikkeling door de tijd zien van de koopwoningvoorraad in Nederland. De nieuwe index is gebaseerd op de totale koopwoningvoorraad van Nederland, is zeer actueel, gebruikt (door NVM-taxateurs toegepaste) AVM-technologie, en is voor veel sub-selecties betrouwbaar. De brainbay woningwaarde-index is veel actueler dan bestaande prijsindexen.  Zeker in veranderende marktomstandigheden, zoals we die vorig jaar hebben gezien, is dat een groot voordeel.

Werking van de index

De Brainbay Woningwaarde-index wordt gemaakt aan de hand van ons Automated Valuation Model (AVM). Dit model kan met behulp van object- en externe kenmerken en transactieprijzen een waarde voorspellen voor elke woning. Hierbij worden kenmerken meegenomen als oppervlakte, staat van onderhoud, woningtype, bouwjaar en locatie. Deze transactieprijs voorspelling wordt elk kwartaal uitgevoerd voor de gehele woningvoorraad in Nederland vanaf het jaar 1998 tot nu. De uitkomsten worden vervolgens geïndexeerd met als basisjaar 2015.

Actueel inzicht

De Brainbay Woningwaarde-index wordt berekend met transactieprijzen op het moment van ondertekenen van de koopovereenkomst. Dit in tegenstelling tot het CBS/Kadaster moment dat uitgaat van de transportdatum, dit is gemiddeld 3 tot 4 maanden na ondertekening. Hierdoor levert de Brainbay Woningwaarde-index een meer actueel beeld en zijn trends gemiddeld een kwartaal eerder zichtbaar.

Voor veel sub-selecties betrouwbaar

De landelijke index van de bestaande koopwoningmarkt in de periode 1998 tot nu zal publiekelijk beschikbaar gesteld worden. Tevens is er een meer gedetailleerd overzicht beschikbaar (e.g. provincie & woningtype). Neem contact op met brainbay (support@brainbay.nl) en vraag naar de mogelijkheden.

Woningwaarde-index grafiek

Index daalt dit kwartaal met 2,2%

De Brainbay Woningwaarde-index laat in het 1e kwartaal van 2023 een daling van 2,2% zien ten opzichte van een kwartaal eerder. De index daalt al drie kwartalen op rij. Ten opzichte van het toppunt van de markt in het 2e kwartaal van 2022 ligt de index nu 6,2% lager. Vergeleken met de enorme stijging van de index sinds 2014 lijkt de huidige daling een gezonde correctie van de markt te zijn op de enorme prijsstijgingen van en overbiedingen op woningen die we de afgelopen jaren hebben gezien.

Meer informatie

De achterliggende gegevens ontvangen én automatisch op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen van de Brainbay Woningwaarde-index? Meld je dan aan en ontvang ieder kwartaal de laatste update in de mail. Aanmelden kan via support@brainbay.nl. Check voor meer informatie over deze waarde-index op onze website.

 

Deel dit bericht via
Confidental Infomation