De toepassing van kunstmatige intelligentie in de vastgoedmarkt

Kunstmatige intelligentie, machine learning en algoritmen zijn niet meer weg te denken uit de wereld van nu. Deze technieken gaan onze wereld de komende twintig jaar op bijna alle denkbare én ondenkbare manieren veranderen. Brainbay is continue bezig deze nieuwe ontwikkelingen toe te passen op de vastgoedmarkt, bijvoorbeeld in de vorm van beeldherkenning.

Verder lezen

Beeldherkenning in de vastgoedmarkt

Brainbay verwerkt drie miljoen afbeeldingen per maand met pieken van vijf afbeeldingen per seconde. Deze afbeeldingen vormen een schat aan onontgonnen informatie. Stel je voor dat de database deze afbeeldingen automatisch kan bekijken, kunstmatige intelligentie dus. Welke praktische toepassingen biedt dit vervolgens voor makelaars? Met deze vraag is brainbay aan de slag gegaan.

 

Op dit moment is de eerste fase van beeldherkenning actief binnen de database. Dat betekent dat het systeem, door kunstmatige intelligentie, de afbeelding bekijkt en bedenkt wat er te zien is. Het systeem geeft aan of er op de afbeelding een slaapkamer of bijvoorbeeld een keuken wordt getoond en hoe zeker het is van deze ruimte. Op dit moment herkent het model al 90% van alle badkamers. Het model wordt steeds verder ontwikkeld zodat steeds meer ruimtes worden herkend en de mate van zekerheid steeds hoger wordt. In de toekomst kunnen we met behulp van beeldherkenning bijvoorbeeld iets zeggen over de meest optimale volgorde van foto’s die zorgt voor de meeste clicks op Funda en de snelste doorlooptijd.

 

Er wordt door brainbay ook gewerkt aan de tweede fase van beeldherkenning, namelijk het analyseren van de ruimte. Het systeem registreert een afbeelding van een badkamer, maar wat is de staat van deze badkamer en hoe functioneert hij? Uiteindelijk moet het systeem met kunstmatige intelligentie kunnen registreren dat de badkamer in goede staat is en dat er een ligbad en dubbele wasbak aanwezig zijn. Deze techniek kan in de toekomst onder andere gebruikt worden bij de selectie van nog betere referentiewoningen waarbij bijvoorbeeld kan worden gezocht op kwaliteit van de badkamer of tuin. Het model heeft op dit moment een betrouwbaarheid van 70% als het gaat om het bepalen van het onderhoudsniveau van badkamers.

 

 

Brainbay innovators

Beeldherkenning binnen Tiara is volop in ontwikkeling en biedt in de toekomst interessante toepassingen voor de vastgoedmarkt. Heb jij als NVM makelaar interesse in datatoepassingen en innovatieve technische ontwikkelingen? Denk met ons mee over innovatie en meld je aan bij brainbay innovators.

Interesse gewekt, lees dan ook het artikel over ons Woningwaarde model.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en onze producten? Volg ons dan op LinkedIn:

Deel dit bericht via
Confidental Infomation