Huidige cijfers maken wederom ernst problemen woningmarkt zichtbaar

De woningmarktcijfers over het 2e kwartaal zijn wederom met hulp van brainbay door de NVM gepresenteerd. Een kwartaal op rij waar de prijzen exorbitant zijn gestegen en het aanbod verder is gedaald. Eén van de oplossingen is de doorstroming bevorderen.

Verder lezen

Het aantal huishoudens dat een woning te koop zet, daalt, terwijl het aantal huishoudens dat geen geschikte woning kan vinden juist toeneemt. Dat laten de laatste kwartaalcijfers zien welke door de NVM in samenwerking met brainbay donderdag 8 juli zijn gepresenteerd.

De gemiddelde transactieprijs van de gemiddeld verkochte woning steeg in een jaar tijd met bijna 20% naar € 410.000. Van de verkochte woningen werd 78% boven de vraagprijs verkocht met een gemiddelde van 8,2% boven de vraagprijs. De krapte indicator (geeft aan uit hoeveel woningen een woningzoekende keuze heeft) is wederom gedaald, en komt dit kwartaal uit op 1,4 (dit was 2,6 in het 2e kwartaal 2020), voor een gemiddeld rijtjeshuis is dit zelfs 1,0.

Landelijk gebied

De waarde van woongenot is het afgelopen jaar, mede als gevolg van de beperkingen van Covid, nadrukkelijk zichtbaar. Steeds meer kopers uit de Randstad verkiezen een woning elders in het land boven een woning in de nabije omgeving. Het gevolg is dat in andere delen van het land de krapte op de woningmarkt ook sterk is toegenomen en er een flinke opwaartse druk op de prijzen aanwezig is. Dat zorgt voor sterk gestegen verkoopprijzen tot 30% in een deel van Noord-Nederland, bijvoorbeeld in de regio’s stad Groningen, Oost Friesland en de kop van Overijssel.

Doorstroming in de woningmarkt belangrijk

Een van de oplossingen om te zorgen voor meer doorstroming op de woningmarkt is het verleiden van huishoudens met een verhuiswens om hun woning te koop te zetten, nog voordat ze zelf een woning verkocht hebben. Een kwart van de huishoudens in een koopwoning blijkt te willen verhuizen. Cijfers van brainbay laten bovendien zien dat ruim 80% van de huishoudens  hun woning te koop zetten, nadat ze zelf een woning gekocht hebben, terwijl minder dan 20%  eerst verkoopt, voordat men zelf iets koopt. Acht jaar geleden was het nog andersom. Dat heeft voor een groot deel te maken met de veranderde situatie op de woningmarkt: er is minder beschikbaar aanbod, dus de kans dat je gemakkelijk een nieuwe woning vindt, is minder groot dan in het verleden. Brainbay kijkt naar mogelijkheden om het latente aanbod te gaan matchen met de vraag.

Woningmarktcijfers

Lees hier het gehele rapport kwartaalcijfers woningmarkt.

Voor meer informatie, kunt u contact opnemen via info@brainbay.nl of per telefoon 030-8504500


Deel dit bericht via
Confidental Infomation