Huurprijzen vrije sector eerste kwartaal 2020 opnieuw gestegen

Brainbay maakt ieder kwartaal in opdracht van NVM en VGM NL actuele cijfers inzichtelijk over de vrije sector huurwoningmarkt in Nederland. Het eerste kwartaal van 2020 laat op basis van transactiedata een huurprijsstijging van 2,4% zien. Daarmee stegen de huren in de vrije sector minder hard dan in de afgelopen perioden. De afgelopen vier kwartalen was de stijging tot wel het dubbele stijgingspercentage hoger.

Verder lezen
huurprijzen gestegen

De huurprijzen van appartementen in de vrije sector stegen aanzienlijk harder (+3,5% t.o.v. vorig jaar) dan de huurprijzen van woonhuizen in de vrije sector (+0.6% t.o.v. vorig jaar). Dat maakt dat de gemiddelde vierkante meterprijs voor woonhuizen uitkomt op €9,50 en voor appartementen op €13,61.

Regionale verschillen huurprijsontwikkeling

Uiteraard zijn er regionale verschillen in de huurprijsontwikkeling. In de provincies Noord- en Zuid-Holland en Overijssel stegen de huurprijzen het sterkst. In Drenthe, Flevoland en Gelderland zijn de prijzen juist gedaald. Een huurwoning in Drenthe kost gemiddeld €8,72 per vierkante meter, in Noord-Holland ligt die prijs op €17,06. De duurste provincies (Noord-Holland en Zuid-Holland) laten ook de grootste prijsstijging zien in het afgelopen kwartaal; 8 en 9%. De druk op de huurmarkt blijft hier groot.

Als we op gemeentelijk niveau kijken dan zien we een opvallend grote huurprijsstijging van 22,1% in de gemeente Eindhoven (t.o.v. vorig jaar). De gemeente Almere laat juist een aanzienlijke daling zien in huurprijs van -16% (t.o.v. vorig jaar). De regionale verschillen zijn groot, hierin spelen naast marktwerking ook andere factoren zoals aantallen transacties, locatie en toevoeging van nieuwbouw een rol.

Kijk voor de volledige rapportage van de kwartaalcijfers Q1 2020 transactiedata huurwoningen vrije sector op de website van NVM en VGM NL.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en onze producten? Volg ons dan op LinkedIn:

Deel dit bericht via
Confidental Infomation