Internationals keren volop terug op de huurmarkt

Uit het rapport Huurmarktcijfers Vrije Sector 2021 blijkt dat de verbeterde omstandigheden en een einde aan veel reisrestricties de internationals doet terugkeren op de Nederlandse vrije huurmarkt.

Verder lezen
Huurmarktcijfers

Het aandeel internationals dat in Nederland een woning huurt ligt op het hoogste punt in drie jaar. Maar liefst 25% van alle huurders in de vrije sector was eind 2021 een international. In de afgelopen drie jaar schommelde dit aandeel, en door de invloed van COVID-19 was dit aandeel begin 2021 nog slechts 14%. Door de verbeterde omstandigheden en een einde aan veel reisrestricties keren de internationals sindsdien weer volop terug op de Nederlandse vrije huurmarkt. Dit blijkt uit het rapport “Analyse van de dynamiek op de Nederlandse huurmarkt”, het in opdracht van NVM mede door brainbay geschreven jaarlijkse onderzoeksrapport[1].

Internationals keren terug - Aandeel

Bron: brainbay/NVM

 

Aandeel internationals per gemeente

Het aandeel internationals in de vrije huursector verschilt sterk per gemeente. In veel gemeenten in Nederland huren internationals niet of nauwelijks. Daar tegenover staan typische international-gemeenten zoals Amstelveen en Wassenaar, waar het aandeel internationals in de huurtransactie boven de 70 procent uitkomt. Veel internationals die in Amsterdam werken wijken uit naar Amstelveen, mede door de lagere huurprijzen in vergelijking met de hoofdstad. In Wassenaar wonen veel internationals die werken bij de vele internationale organisaties in Den Haag, en Wassenaar uitkiezen vanwege de mooie ligging en de internationale school die er gevestigd is.

Internationals keren terug - Gemeente

Bron: brainbay/NVM

Internationals betalen hogere huurprijs

Ook in gemeenten als Den Haag, Amsterdam, Leidschendam-Voorburg en Delft is meer dan 40 procent van de huurders een international. De woningen die internationals huren hebben vaak een hogere huurprijs dan de gemiddelde huurprijs die betaald wordt in een gemeente. Dat komt omdat internationals vaker een gestoffeerde of gemeubileerde woning huren (verschenen artikel oktober 2021), waarvan de prijzen hoger liggen. Ook kunnen deze woningen vaker in de meer populaire wijken van een stad liggen, en hebben internationals gemiddeld vaak meer geld te besteden aan huur dan de gemiddelde huurder in de vrije sector. De verschillen in huurprijsniveau zijn het grootst in Wassenaar, Den Haag en Rijswijk.

Internationals keren terug - Huurpijs

Bron: brainbay/NVM

Het gehele rapport ‘Huurmarktcijfers Vrije Sector 2021’ kunt u hier lezen.

Voor meer informatie kun je contact opnemen op info@brainbay.nl of per telefoon op 030-8504500.

[1] Het gaat om een analyse van de NVM database, dit schetst geen totaal beeld van de vrije huurmarktsector

Deel dit bericht via
Confidental Infomation