Krapte op de woningmarkt neemt verder toe

In opdracht van de NVM verzorgt brainbay ieder kwartaal de inhoud van de kwartaalcijfers over de Nederlandse woningmarkt. Vandaag presenteerde de NVM de nieuwste kwartaalcijfers in een volle perszaal in Hilton Amsterdam.

Verder lezen
Koopwoningmarkt

De koopwoningmarkt in Nederland is in het vierde kwartaal van 2019 verder verkrapt. Door de krapte op de woningmarkt kon een consument op enig moment nog kiezen uit 2,8 woningen, terwijl dit een jaar eerder nog 3,6 woningen waren. Dit is het laagste niveau van de NVM krapte-indicator sinds 2000. NVM-voorzitter Onno Hoes: “Overal lees ik over de wooncrisis, maar ik durf inmiddels wel te spreken over woningnood.”

De prijzen stijgen en het aanbod neemt af

Na drie kwartalen met een afvlakkende prijsontwikkeling is in het vierde kwartaal van 2019 de prijs van verkochte woningen juist weer sterker gestegen. In vergelijking met een jaar geleden is er sprake van een prijsstijging van 8% tot 326.000 euro. “De krapte op de woningmarkt stuwt de prijzen nog steeds verder omhoog en ik verwacht dat dit nog verder doorzet. In het vierde kwartaal zijn er ruim 4% mínder woningen te koop gezet dan een jaar eerder en mede daardoor neemt het totale te koop staande aanbod verder af.” vertelt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM-vakgroep Wonen. Inmiddels stijgt de prijs van verkochte woningen ruim zes jaar achtereen.

Krapte op de Nederlandse woningmarkt eind 2019

Nieuwbouw staat langer te koop

2019 was een tegenvallend jaar voor de nieuwbouw. In totaal zijn 29.900 nieuwbouwwoningen en -kavels verkocht, 6% minder dan in 2018 en zelfs 11% minder dan in 2017. Het is opvallend dat zelfs in de huidige krappe markt de voorraad te koop staande nieuwbouwwoningen toeneemt. Een oorzaak daarvoor kan zijn dat deze nieuwe woningen te duur zijn geworden, zoals NVM eerder ook aangaf. De prijs van de gemiddeld verkochte nieuwbouwwoning is verder toegenomen, in een jaar tijd met 10% tot gemiddeld 388.000 euro in het vierde kwartaal van 2019.

Klik hier voor de volledige rapportage van de woningmarkt in het vierde kwartaal van 2019. Deze rapporten zijn door brainbay opgesteld in opdracht van NVM. Brainbay (opgericht door de NVM) is hét platform voor inzichten en datagedreven diensten voor de Nederlandse vastgoedmarkt.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en onze producten? Volg ons dan op LinkedIn:

Deel dit bericht via
Confidental Infomation