‘Makelaar en/of taxateur aan het woord’ – Robin van Vugt over de Brainbay Business Referentiemodule

In onze reeks 'Makelaar aan het woord' hebben wij NVM Business leden gevraagd naar hun ervaring met de applicatie Brainbay Business Referentiemodule.

Verder lezen
Applicatie Business Referentiemodule

Sinds eind 2021 hebben wij de nieuwe tool Brainbay Business Referentiemodule gelanceerd. In onze reeks ‘Makelaar aan het woord’ hebben wij enkele NVM Business makelaars & taxateurs gevraagd wat zij van de tool vinden en hoe zij deze inzetten ter ondersteuning van hun dagelijkse werkzaamheden. Robin van Vugt is junior taxateur en werkt sinds 2021 bij van Van Vliet bedrijfsmakelaars & adviseurs te Ridderkerk. Hij start als eerste in deze reeks interviews.

Robin van Vugt

Robin werkt als junior taxateur in de regio Zuid-Holland. Hij richt zich uitsluitend op het taxeren van bedrijfsmatig vastgoed. Robin legt uit hoe zijn werkproces eruit ziet. “Na het formaliseren van de taxatieopdracht bezoeken wij de locatie met 2 taxateurs en nemen wij het object zowel extern als intern op. Wij brengen onder andere de bouwaard, de voorzieningen, de metrages, de gebruikers/huurders en eventuele gebreken van het object in beeld. Wij verkennen de markt en zoeken naar vergelijkbare referentie-objecten die dienen als input voor ons rekenmodel. Daarbij gaat het onder andere om de huurprijzen per m², de gemiddelde koopsommen per m² en de BAR k.k.

“In het verleden zochten wij de referenties op via de uitwisseling van Realworks en via de database van PropertyNL. We maken ook gebruik van de stamkaarten van NVM (Midas) database. Wij vinden het van belang dat we gericht naar referenties kunnen zoeken met behulp van filters. Daarnaast is het uiteraard essentieel dat de referenties actueel, betrouwbaar en volledig zijn.”

Goede referenties belangrijk

Hoe belangrijk is het tot je beschikking hebben van goede referenties? “De referenties dienen als ‘market evidence’ voor onze taxaties. Wij melden onze transacties altijd zo secuur en volledig mogelijk af. Helaas worden transacties door derden soms niet of onjuist/onvolledig afgemeld, waardoor taxateurs een verkeerd of gekleurd beeld kunnen krijgen van de actuele marktwerking van de regio waarbinnen het getaxeerde object zich bevindt.”

Bijdrage aan werkproces

Brainbay heeft Robin van Vugt natuurlijk gevraagd naar zijn ervaringen met de applicatie Business Referentiemodule en hoe dit zijn werkproces heeft veranderd. “De Brainbay Business Referentiemodule is gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en heeft vele mogelijkheden om de data te filteren. Zo gebruiken wij vaak de filters plaats/straal, status verkocht/verhuurd, de hoofdfunctie van het object, de oppervlaktes, de transactiedatum en de zoekfunctie in de aanbiedingstekst (bijvoorbeeld ‘garagepand’). Daarnaast is het middels de kaart zoeken naar referenties een prettige functie.

“Via de zoekresultaten kom je per object bij de aanbiedingstekst zoals deze is ingevoerd in Realworks, de exacte afmetingen per gebruiksfunctie, de transactieprijs, de transactiedatum, de foto’s, de locatie, het energielabel en het perceeloppervlakte. Deze informatie is van belang om te kunnen beoordelen hoe het betreffende referentie-object zich verhoudt tot het getaxeerde object in termen van ‘beter, slechter of vergelijkbaar’.

“Ons werkproces is niet direct door de applicatie veranderd; echter het zoeken naar referenties verloopt nu wel efficiënter.”

Ook geeft Robin aan dat “Wanneer je een gevonden-object selecteert, brainbay daaronder andere referentie-objecten voorstelt die daar enigszins bij aansluiten; dit is voor ons een zeer nuttige functie.

“Daarnaast geeft brainbay de mogelijkheid om gevonden referenties te bewaren in een overzicht ‘geselecteerde referenties’ in een kolom aan de rechterzijde van het beeldscherm. Dit is uiteraard een zeer overzichtelijke manier om de gevonden referenties te verzamelen.”

Doorontwikkeling applicatie

Brainbay werkt altijd aan het verbeteren van de beschikbare tools. Wij waarderen dan ook altijd de feedback van NVM Makelaars & Taxateurs. Dit helpt bij het verbeteren van onze dienstverlening. Wij vroegen Robin wat wij aan de applicatie Business Referentiemodule zouden kunnen verbeteren. “Het zou ons veel tijd besparen als geselecteerde referentie-objecten kunnen worden geüpload naar Flux/TMI, zodat wij de via brainbay gevonden referenties niet meer handmatig hoeven in te voeren.

“Wij zijn erg enthousiast over de ontwikkeling van de Brainbay Business Referentiemodule en vinden het prettig om betrokken te zijn bij het testpanel. Wij kijken dan ook erg uit naar de verdere optimalisatie van verschillende functies.

“Voor ons is het een belangrijke taak om voor NVM te zorgen dat alle NVM leden de transacties delen en correct en volledig afmelden. Het succes van de Referentiemodule van brainbay valt of staat immers met de kwaliteit van de afgemelde transacties die als input worden gebruikt.”

Nieuwsgierig geworden naar de Brainbay Business Referentiemodule, neem dan nu een kijkje en zie of de applicatie een waardevolle aanvulling kan zijn bij uw dagelijkse werkzaamheden.

Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar info@brainbay.nl of telefonisch contact opnemen op 030-8504500.

Deel dit bericht via
Confidental Infomation