Makelaars geven de woningmarkt een ruim voldoende ondanks corona

Ieder kwartaal onderzoekt brainbay onder NVM-makelaars de huidige staat van de Nederlandse woningmarkt. Dit kwartaal werd de woningmarkt gemiddeld met een 6,8 beoordeeld. Hiermee geven makelaars de vastgoedmarkt wonen een ruim voldoende, een veel betere score dan voor de corona crisis begin 2020 toen het gemiddelde gegeven cijfer een 6,0 betrof. Het lijkt er daarmee op dat de corona crisis niet de impact heeft op de woningmarkt die van tevoren gevreesd werd.

Verder lezen
monitoring vastgoedmarkt

Er zijn uiteraard wel degelijk gevolgen te zien van de corona uitbraak in Nederland. NVM-makelaars geven de woningmarkt toch een ruim voldoende ondanks corona. Het aantal bezichtigingen, ofwel het aantal kijkers per woning, is flink gedaald. Daar staat tegenover dat degenen die wel een woning komen bezichtigen ondanks corona, ook de “serieuze” kijkers zijn. In de 4 grote steden zijn deze gevolgen het sterkst zichtbaar. Het gaat bij “serieuze” kijkers om goed voorbereide zoekers, die concrete plannen hebben om een woning te kopen. Het gemiddeld aantal biedingen dat per woning wordt uitgebracht daalt dan ook niet. Het aantal woningen dat uiteindelijk voor een bedrag boven de vraagprijs wordt verkocht neemt ook alleen maar verder toe. Inmiddels wordt landelijk 52% van de woningen boven de vraagprijs verkocht.

uitkomst enquête 2e kwartaal onder NVM-makelaars

Minder expats en beleggers, betere kansen voor starters woningmarkt

Makelaars signaleren nog een verandering op de woningmarkt tijdens de corona uitbraak, het aantal expats dat actief is op de markt is flink gedaald. Ook het aantal actieve beleggers is sterk gedaald. Onzekerheid over de marktontwikkelingen op de korte termijn is hier debet aan. Wij zien dat deze verschuivingen het meest zichtbaar zijn in de 4 grote steden. Hier zijn de meeste expats en beleggers actief, en de makelaars uit deze steden beamen deze ontwikkelingen. Echter biedt dit ook kansen. Het aantal starters dat op zoek is naar een woning is toegenomen. Zij hebben nu een grotere kans een woning te bemachtigen, waar zij voorheen veel meer concurrentie hadden van goed betalende expats en beleggers.

Veranderende woonwensen bij de consument

Makelaars zien niet alleen verschuivingen in de doelgroepen die op zoek zijn naar een woning. Corona zorgt er ook voor dat bepaalde woningmarktsegmenten het beter doen dan andere segmenten. Het meest genoemd is het lage prijssegment. De vraag naar relatief goedkope woningen blijft onverminderd hoog. Dit gaat ten koste van de vraag naar het dure segment, woningen vanaf een half miljoen euro. In onzekere tijden zijn mensen toch minder bereid om dergelijke bedragen te betalen voor een huis. Een ander segment dat volgens veel makelaars moeizaam gaat is de seniorenmarkt. Deze groep is voorzichtiger tijdens de crisis en is daarom minder bereid hun woning te verkopen. Ook komen ze minder vaak af op bezichtigen, dus de verkoop van woningen voor senioren gaat ook minder soepel.

De eisen die mensen stellen aan hun woning lijkt te veranderen door de corona crisis. Doordat mensen meer tijd doorbrengen in de eigen woning, merken makelaars dat een ruimere woning hoger gewaardeerd wordt. Bij het kopen van een huis zijn mensen steeds meer op zoek naar een woning met een extra (werk)kamer of met een tuin. Daarom is de verwachting van makelaars dat woningen buiten de stad die aan deze eisen voldoen populairder worden. De bestaande trend van de trek van stad naar platteland zou hierdoor versterkt kunnen worden.

Vollere agenda’s en positieve verwachtingen voor het derde kwartaal

Het is de vraag of de woningmarkt ook de rest van 2020 zo goed blijft draaien en op dezelfde manier wordt gewaardeerd door makelaars als nu. Daarom is gevraagd hoe de agenda van makelaars er de komende maanden uitziet. Meer dan een derde geeft aan een vollere agenda te hebben, versus 13% die nu minder afspraken hebben staan in vergelijking met een jaar eerder. Bij de helft van de makelaars is de agenda ongeveer even vol. Wat betreft hun verkoopportefeuille geeft bijna de helft aan meer verkopen in de pijplijn te hebben zitten dan een jaar geleden. Dat zijn hoopvolle signalen.

Verwachting makelaars over transactieprijs woningmarkt

De verwachtingen voor het derde kwartaal van 2020 zijn dan ook een stuk positiever dan aan het begin van de corona uitbraak. Toen verwachtte 80% van de NVM-makelaars een daling van het aantal verkopen, inmiddels is dat minder dan een derde. Qua prijsontwikkeling is men nog een stuk positiever. Waar bijna de helft een daling van de transactieprijs verwachtte, is dat nu nog maar 12%. En 30% van de makelaars verwacht zelfs dat de prijzen verder gaan stijgen. Aan het begin van de corona uitbraak bedroeg dit percentage slechts 4%.

Uit deze cijfers constateert brainbay dat er bij de makelaars sprake was van een schrikreactie toen de crisis net was  begonnen. Er was toen nog veel onduidelijk en mensen waren bang voor de gevolgen. De verwachtingen van dit kwartaal zijn weer in lijn met de kwartalen van voor de corona uitbraak. Ondanks alle onzekerheid vertrouwen de NVM-makelaars vooralsnog dat de corona crisis weinig invloed zal hebben op het aantal transacties en de prijzen op de woningmarkt.

Lees hier meer over de actuele marktinformatie.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en onze producten? Volg ons dan op LinkedIn:

 

Deel dit bericht via
Confidental Infomation