Meer huizenaanbod biedt kansen op woningmarkt

De toename van te koop gezette woningen in de laatste maand zorgt voor een iets minder verhitte woningmarkt, ofwel het ‘lichte briesje’ op de woningmarkt.

Verder lezen
Nieuwbouw, hoger segment

Het aantal woningen in aanbod is in het 1e kwartaal van 2022 tegen de normale seizoentrend in gestegen. Aan het eind van het 1e kwartaal 2022 staan er 10 procent méér woningen te koop bij NVM-makelaars dan eind 2021, in totaal ruim 17.100 woningen. Daar waar normaal gesproken er juist minder woningen te koop worden aangeboden in een 1e kwartaal. Dat is op zich een gunstig teken in een zeer krappe woningmarkt die snakt naar meer aanbod. Maar wat zit er achter deze ontwikkeling? Wat zijn dit voor woningen en waar wordt deze stijging door veroorzaakt? Brainbay duikt dieper in de woningmarktcijfers die het ieder kwartaal analyseert in opdracht van de NVM.

Er wordt meer te koop gezet

Het 1e kwartaal van 2022 laat 10 procent meer woningaanbod zien. Dat wordt veroorzaakt door extra te koop gezette woningen in de afgelopen 4 weken. Dat is goed te zien in de grafiek hieronder, die voor de afgelopen drie jaar laat zien hoeveel woningen er elke week te koop worden gezet (aangemelde objecten). De blauwe lijn over 2022 volgde de eerste 10 weken vrijwel exact de lijnen van de jaren ervoor. Vanaf week 10 (de week van 7 maart) echter ligt het aantal te koop gezette woningen flink hoger dan de lijn van 2021. Waar vorig jaar het aantal aangemelde objecten in deze periode omlaag ging, gaan ze dit jaar juist omhoog. Dat leidt tot een stijging van het aanbod van 10% ten opzichte van het 4e kwartaal 2021.

te koop gezette woningen

Voornamelijk duurdere woningen

Om te weten om wat voor woningen het gaat moeten we verder inzoomen op de extra te koop gezette woningen in de afgelopen periode. In de maand maart worden altijd wat meer woningen aangemeld dan in de maanden januari en februari. Zie in de grafiek hieronder de linkerkant. Maar de stijging zit in 2022 duidelijk in het duurdere segment, en dan vooral de woningen boven de 5 ton (rechterkant van de grafiek). Er werden in dit segment in maart 76 procent meer woningen aangemeld dan gemiddeld in januari en februari. In het lagere segment tot 3 ton is de stijging met 24 procent veel kleiner. Maar waar wordt deze stijging nou precies door veroorzaakt?

Toename aanmeldingen

Verkoop naar voren halen

Het gaat hier met name om consumenten die de verkoop van hun woning naar voren halen. Huishoudens die normaal gesproken misschien nog even zouden wachten, maar nu besluiten toch snel te starten met de verkoop van hun woning. Bijvoorbeeld kopers van een nieuwbouwwoning, die pas over langere tijd in hun nieuwbouwwoning kunnen maar nu al hun oude woning willen verkopen. Of mensen die kiezen voor het éérst verkopen van hun oude woning, en dan pas het kopen van een nieuwe woning. Het gaat dan om verkopers die denken dat dat de prijzen nu op hun hoogtepunt zijn en daarvan ten volle willen profiteren.

Gevolgen van economie en geopolitiek op de woningmarkt

Er liggen verschillende oorzaken ten grondslag aan het feit dat consumenten de verkoop van de woning naar voren halen. Ontwikkelingen in de economie en geopolitiek die gevolgen hebben voor de woningmarkt. Het gaat om de volgende ontwikkelingen, die met elkaar samenhangen en elkaar kunnen versterken:

  • Oplopende hypotheekrente
  • Stijgende energieprijzen
  • Oplopende inflatie
  • Oorlog in Oekraïne
  • Dalend consumentenvertrouwen

Veranderend gedrag van kopers

Deze ontwikkelingen hebben meerdere, soms tegenstrijdige, gevolgen voor het koop- en verkoopgedrag van consumenten. Makelaars signaleren dat bepaalde kopers voorzichtiger en terughoudender worden. Ook zien makelaars het aantal bezichtigingen en ook het aantal biedingen per woning gemiddeld iets afnemen. Daarnaast leggen kopers steeds meer nadruk op duurzaamheid en energielasten. Er komen meer vragen over het energielabel van een huis, en niet-duurzame woningen zijn minder populair.

Makelaars zien ook een groep van kopers die nog wil profiteren van de lage hypotheekrente en nu nu snel een huis willen kopen. Deze groep wil snel een deal sluiten.

Het ‘lichte briesje’ op de woningmarkt

De toename van te koop gezette woningen in de laatste maand zorgt voor een iets minder verhitte woningmarkt, ofwel het ‘lichte briesje’ op de woningmarkt. Het is nog maar de vraag of deze stijging van het aanbod de komende maanden doorzet. Een groot deel van de makelaars merkt namelijk nog nauwelijks verschil op de woningmarkt. De markt lijkt dit kwartaal iets gas terug te nemen maar is nog steeds erg krap, met veel vraag en weinig aanbod. Het is zeker niet verkeerd dat de oververhitting iets wordt getemperd, waardoor er ook meer kansen voor starters komen.

Klik hier voor de marktinformatie per COROP-gebied.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen op info@brainbay.nl of telefonisch op 030-8504500.

Deel dit bericht via
Confidental Infomation