Onderzoek Nederlandse markt recreatiewoning

In 2019 zijn er wederom veel recreatiewoningen in Nederland verkocht. Na recordjaar 2018 zijn er in 2019 weliswaar 5,6% minder recreatiewoningen van eigenaar gewisseld, maar met ruim 4.300 verkochte woningen ligt dit aantal nog steeds op een zeer hoog niveau.

Verder lezen
Onderzoek Nederlandse markt recreatiewoning

Markt voor recreatiewoningen draaide in 2019 op volle toeren, krapte dreigt in 2020

Door het hoge aantal verkopen is het beschikbare aanbod aan recreatiewoningen in een jaar tijd met meer dan een kwart gedaald. Wanneer deze ontwikkelingen in 2020 doorzetten, dreigt ook op de recreatiemarkt krapte te ontstaan. De gevolgen van de uitbraak van COVID-19 en daaropvolgende maatregelen kunnen op termijn echter wel voor meer onzekerheid gaan zorgen.

Dat blijkt uit onderzoek door brainbay, in opdracht van NVM, naar de Nederlandse markt voor recreatiewoningen. Dit onderzoek werpt een blik op de marktontwikkelingen in 2019, en gaat in op de aanbodsituatie per 1 januari 2020. Waar krapte dreigt stijgen normaliter de prijzen. Toch blijft de prijsontwikkeling in 2019 ten opzichte van 2018 beperkt tot een gematigde stijging van 2,6%. De gemiddelde prijs van een verkochte recreatiewoning bedraagt in 2019 152 duizend euro. Begin 2020 stonden er bij NVM-makelaars net meer dan 1.900 woningen te koop.

De verschillen tussen de toeristische regio’s in Nederland zijn groot. Daar waar landelijk gezien de markt als evenwichtig kan worden gekenmerkt, zijn er ook gebieden waar de krapte inmiddels gewoon groot te noemen is. Wat betreft het aantal verkopen in grote regio’s als het kustgebied van Noord-Holland en in Zeeland daalt het aantal transacties. De vraag vanuit de markt is hier weliswaar groot, maar er is te weinig beschikbaar aanbod om aan deze vraag te kunnen voldoen. In een regio als Drenthe is het aantal transacties juist gestegen. Dat komt omdat hier nog voldoende aanbod beschikbaar is om uit te kiezen en omdat de prijzen gemiddeld op een wat lager niveau liggen.

Lees het gehele rapport over de markt voor recreatiewoningen door hier te klikken.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en onze producten? Volg ons dan op LinkedIn:

Deel dit bericht via
Confidental Infomation