Opleving verkoop nieuwbouw kan slecht jaar voor de bouw niet verhullen

De verkoop van nieuwbouw laat een flinke opleving zien in het laatste kwartaal van 2019 na het slechte tweede en derde kwartaal van 2019. In het vierde kwartaal van 2019 zijn 8.700 nieuwbouwwoningen en -kavels via NVM-makelaars verkocht, een stijging van bijna 3% in vergelijking met het vierde kwartaal van 2018. Het aantal is vergelijkbaar met de transactieaantallen van het vierde kwartaal van 2016, 2017 en 2018, toen ook 8.500 nieuwbouwwoningen of meer werden verkocht.

Verder lezen
Verkoop Nieuwbouw

Naar verwachting is de opleving van verkoop in nieuwbouw tijdelijk en vooral het gevolg van een inhaalbeweging. Deze inhaalbeweging lijkt het gevolg van het feit dat er meer duidelijkheid is gekomen over de stikstofnormering, waardoor verkopen alsnog gerealiseerd werden. De opleving van de verkoop nieuwbouw kan niet verhullen dat 2019 een tegenvallend jaar was voor de nieuwbouw. In totaal zijn 29.900 nieuwbouwwoningen en -kavels verkocht, over het hele jaar gezien dus 6% minder dan in 2018 en zelfs 11% minder dan in 2017.

Nieuwbouw aanbod

Traditioneel is het vierde kwartaal de periode waarin de meeste nieuwbouwprojecten te koop worden gezet. Dat was in 2019 niet anders, maar het nieuwe aanbod nieuwbouwwoningen en -kavels was met 11.300 woningen wel 12% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal nieuw aangeboden nieuwbouwwoningen en -kavels voor heel 2019 kwam op 37.600, een daling van 5% met 2018. Makelaars signaleren dat nieuwbouwprojecten zijn opgeschoven naar 2020 vanwege de onduidelijkheid rondom de stikstofnormen en met name PFAS.

Gevolgen stikstofproblematiek voor nieuwbouw

De impact van de stikstofmaatregelen verschilt per gemeente. Gemeenten met steden en dorpen nabij Natura2000-gebieden ondervinden bij nieuwbouw aan de rand van steden en dorpen meer vertraging dan gemeenten waarbij met name de nieuwbouw binnenstedelijk plaatsvindt. Daardoor neemt het aandeel eengezinswoningen in de nieuwbouw af, waardoor zich een trend lijkt af te tekenen waarbij het aanbod eenzijdiger gericht wordt op de binnenstad. Het aandeel van appartementen in het nieuwbouwaanbod is daarom gestegen.

Klik hier voor de volledige rapportage van de woningmarkt in 2019. Deze rapporten zijn door brainbay opgesteld in opdracht van NVM. Brainbay is hét platform voor inzichten en datagedreven diensten voor de Nederlandse vastgoedmarkt.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en onze producten? Volg ons dan op LinkedIn:

Deel dit bericht via
Confidental Infomation