Recreatiewoningen inmiddels ook boven de vraagprijs verkocht.

De vraag naar recreatiewoningen is de afgelopen jaren sterk toegenomen, dit komt onder andere door de lage rente en het rendement op recreatiewoningen.

Verder lezen
insight recreatiemarkt

De Nederlandse woningmarkt staat in toenemende mate onder hoogspanning. Veel vraag, weinig aanbod. Deze krapte zorgt voor sterke prijsstijgingen. In de afgelopen periode sneuvelde dan ook menig record. Op deze markt zijn in de eerste plaats consumenten actief die op zoek zijn naar een tweede woning, een plek om te recreëren en te genieten van ruimte en rust.

Meer vraag doet de prijzen sterk stijgen

De vraag naar recreatiewoningen is de afgelopen jaren sterk toegenomen, dit komt onder andere door de lage rente en het rendement op recreatiewoningen. Ook de krapte op de reguliere woningmarkt is hier debet aan, recreatiewoningen worden door gebrek aan reguliere woningen aangekocht als tijdelijke woonbestemming. Daar komt nog bij dat door onder invloed van de corona epidemie steeds meer consumenten een recreatiewoningen in Nederland zoeken, liefst op rijafstand van woon- en werkplek. Door deze toegenomen populariteit zijn de verkoopprijzen van recreatiewoningen in de afgelopen jaren enorm toegenomen.

De gemiddelde transactieprijs voor een recreatiewoning over 2020 komt uit op € 172.500, een stijging ten opzichte van 2019 van maar liefst 13,6%. Toen lag de verkoopprijs nog 20 duizend euro lager, op gemiddeld € 152.000. Een stijging van +/- 13% is sinds de metingen vanaf 2004 in de recreatiemarkt nog niet voorgekomen.

Verkoop boven de vraagprijs

De meerderheid (62% in het 1e kwartaal van 2021) van alle reguliere koopwoningen wordt verkocht voor een prijs die, soms ver, boven de vraagprijs ligt. Dit zien wij nu ook terug in de recreatiemarkt. In de periode 2004 tot 2016 werd slechts 2% van de recreatiewoningen boven de vraagprijs verkocht. Sinds 2016 is dit percentage ieder jaar gestegen, in 2020 bedraagt dit 14%. Ofwel 1 op de 7 recreatiewoningen gaat weg voor een prijs die boven de vraagprijs ligt.

recreatiemarktwoningen boven de vraagprijs

Aanbod

Het aanbod aan recreatiewoningen is nog nooit zo laag geweest. Op 1 januari 2021 stonden ruim 800 recreatiewoningen te koop. Een jaar eerder waren dat er nog meer dan 1.900, een daling van 57%. Het aantal verkopen is, zoals eerder vermeld, zeer sterk gestegen. Dat tezamen verklaart waarom de daling van het aanbod nu zo hard gaat. Het gevolg; prijsstijgingen en grote krapte.

klik dan hier voor de actuele marktinformatie recreatiewoningen.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en de tools van brainbay? Volg ons dan op LinkedIn.


Deel dit bericht via
Confidental Infomation