Recreatiewoningmarkt in rustiger vaarwater

Het aantal verkochte recreatiewoningen in Nederland is in 2023 flink gedaald. Er werden ruim een derde minder recreatiewoningen verkocht dan in 2022 en het laagste aantal in zeven jaar. Er is dan ook minder belangstelling in de markt, consumenten zijn wat voorzichtiger geworden. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport dat brainbay heeft geschreven in opdracht van de NVM.

Verder lezen

Vooral voor beleggers die een recreatiewoning puur als investering kopen, is de aankoop in 2023 minder aantrekkelijk geworden. Dat komt mede door de gestegen overdrachtsbelasting, de gestegen rente en de veranderde box3-belasting.

Verkoopprijzen stabiel

Ondanks de afname van de vraag blijven de gemiddelde verkoopprijzen stabiel en op een hoog niveau. Een recreatiewoning blijkt redelijk waardevast: de prijsdaling op de reguliere woningmarkt zien we voor recreatiewoningen niet terug. Dat is ook niet verwonderlijk. Naast de beleggers in recreatief vastgoed zijn er ook nog veel eigenaren die een recreatiewoning voor eigen gebruik aangeschaft hebben en niet puur als investering. Waarbij het uiteindelijke woongenot voorop staat en alle (fiscale) maatregelen van secundair belang zijn.

 

Het aantal te koop aangeboden recreatiewoningen blijft ongeveer gelijk aan vorig jaar, maar ligt nog wel flink onder het langjarig gemiddelde. De markt voor recreatiewoningen blijft dan ook krap. Tegelijk zien we ook een mismatch tussen vraag en aanbod: De vraagprijzen van het te koop staande aanbod stijgen veel harder dan de verkoopprijzen. Vooral in het duurdere segment is er dan ook veel aanbod waar minder vraag naar is. Deze woningen staan gemiddeld wel 9 maanden te koop.

Regionale verschillen

De verschillen tussen de toeristische regio’s binnen Nederland zijn groot. Er is eigenlijk niet sprake van één landelijke recreatiemarkt, maar van allerlei regionale submarkten met hun eigen marktontwikkelingen, kansen en uitdagingen.

Benieuwd naar de ontwikkelingen in uw regio? Bekijk het volledige rapport

 

Deel dit bericht via
Confidental Infomation