Ruimer en goedkoper huren buiten de grote stad

De afgelopen jaren zien we een duidelijke afname in het aandeel huurtransacties in het middensegment. Waar in 2014 nog 80% van de huurtransacties bestond uit woningen onder de 1000 euro huur per maand is dat aandeel de jaren daarna drastisch afgenomen.

Verder lezen
huurwoningmarkt

In 2019 lag dat aandeel nog maar op 54%, blijkt uit de huurmarkt rapportage over de tweede helft van 2019 die brainbay maakte in opdracht van NVM en VGM NL.Met name in de grote steden is het aandeel transacties onder de 1000 euro sterk afgenomen of zelfs niet meer aanwezig. Hierdoor zijn mensen genoodzaakt om te kiezen voor woningen met hogere huurprijzen of moeten ze uitwijken naar een andere locatie.

Uitwijken naar randgemeenten

In Amsterdam zien we dat de gemiddelde vierkante meterprijs van nieuw verhuurde woningen het afgelopen half jaar voor het eerst boven de 20 euro uitkwam. De flinke prijsstijging van de eerste helft van 2019 heeft zich dus doorgezet. We zien dat onder andere door de hoge huurprijzen uitwijken naar de randgemeenten (of verder) voor steeds meer huurders een serieuze optie is geworden. Van alle mensen die in 2017 verhuisden naar een huurwoning en woonachtig waren in Amsterdam, verhuisde 63% binnen Amsterdam. In 2019 is dat percentage gedaald naar 57%. In dezelfde periode nam het aantal verhuizende huurders uit Amsterdam richting Hilversum, Haarlem en Weesp flink toe. De gemiddelde huurprijzen liggen hier tot wel honderden euro’s lager dan in hoofdstad.

Ook in Rotterdam zoeken steeds meer huurders een woning buiten de stadsgrenzen. In 2017 vond 44% van de verhuisde personen die al in Rotterdam woonden binnen de stad een huurwoning. In 2019 is dat percentage gedaald naar 30%. Gemeenten waar veel naar werd uitgeweken zijn Capelle aan den IJssel en Schiedam. In Den Haag en Eindhoven zien we vergelijkbare verhuisbewegingen naar randgemeenten.

Ruimere woningen

Naast lagere huurprijzen vinden huurders buiten de grote steden ook ruimere woningen, wat een tweede reden kan zijn om uit te wijken naar de randgemeenten. In het tweede halfjaar van 2019 was de oppervlakte van een nieuw verhuurde woning gemiddeld 90 vierkante meter. Dat is bijna 20 vierkante meter kleiner dan 5 jaar geleden. Zo ligt de gemiddelde oppervlakte van een woning tussen de 700-100 euro per maand in Amsterdam op 74m2, in Den Haag was dit gemiddeld 79m2 en in Utrecht 81m2.

Toename internationals

Naast de stijgende huurprijzen en de krappe woningen heeft de huurwoningmarkt in de grote steden ook te maken met de toename van het aantal internationals. Deze toename zorgt voor krapte in de huurwoningmarkt. In Amsterdam werd het afgelopen jaar 6 op de 10 huurwoningen verhuurd aan een international. In Rotterdam ging 1 op de 3 huurwoningen naar een international.

Voor grotere woningen, lagere huurprijzen en minder concurrentie wijken steeds meer huurders uit naar de randgemeenten van de grote steden.

Klik hier voor de actuele huurmarktcijfers. Deze rapportage is door brainbay opgesteld in opdracht van NVM en VGM NL.

Brainbay is hét platform voor inzichten en datagedreven diensten voor de Nederlandse vastgoedmarkt.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en onze producten? Volg ons dan op LinkedIn:

 

Deel dit bericht via
Confidental Infomation