Steeds meer woningen verkocht boven de vraagprijs

Bijna overal in Nederland betalen kopers gemiddeld meer dan de vraagprijs voor een woning. In het eerste kwartaal van 2021 werd bijna 62% van de woningen boven de vraagprijs verkocht.

Verder lezen
verkocht boven de vraagprijs

De hogere verkoopprijzen zijn deels te verklaren door de oververhitte woningmarkt. Maar het is ook interessant om de ontwikkeling van de vraagprijs te bekijken.

verkocht boven de vraagprijs

Corona-effect

In de laatste vijf jaar is een duidelijke trend te zien. Voorheen werden vooral woningen in de Randstad boven de vraagprijs verkocht, maar inmiddels geldt dit voor de meeste regio’s in Nederland. Een aantal voorbeelden zijn de Kop van Noord-Holland en Den Helder/ Texel (58% en 66% resp.), de Zeeuwse eilanden (50%) en Noord-Drenthe (67%).

De woningmarkt is al een paar jaar ongelooflijk krap. De krapte-indicator was 1,7 in het eerste kwartaal van 2021. Wat wil zeggen dat een koper gemiddeld de keuze had uit minder dan twee woningen. In alle woningmarktregio’s is inmiddels sprake van een krappe woningmarkt. In zo’n krappe markt zijn kopers geneigd over te bieden, in de hoop zo toch die gewilde woning te bemachtigen.

Daarnaast heeft corona er ook voor gezorgd dat woningmarkten buiten de Randstad populairder zijn geworden. Randstedelingen die vanuit huis werken krijgen behoefte aan meer ruimte, terwijl de noodzaak van dichtbij werk wonen kleiner is geworden. Wie een huis in de Randstad verkoopt – boven de vraagprijs – heeft vervolgens ook meer te besteden buiten de stad.

Ontwikkelingen van de vraagprijs

Met voornoemde redenen zoomen we vooral in op de verkoopprijs. De ontwikkeling van de vraagprijs levert ook een interessant inzicht op. In onderstaand figuur is duidelijk te zien dat de gemiddelde vraagprijs al acht jaar terugloopt t.o.v. de gemiddelde verkoopprijs.

 

verschil vraag- verkoopprijs

Eén verklaring hiervoor is de verkoopstrategie. Makelaars proberen in veel gevallen de maximale opbrengst voor de verkoper te realiseren, naast een zekere en snelle verkoop. Om dat te bereiken kan het lonen om de woning scherp te prijzen, rond de verwachte marktwaarde, zodat er meer bezichtigingen komen en potentiële kopers een hoger bod uitbrengen.

Vroeger werd de vraagprijs vaak hoger ingestoken dan de verwachte marktwaarde en dacht men na onderhandeling uit te komen rond de marktwaarde. Mits de vraag naar een woning groot genoeg is, levert een scherpe prijs echter vaker een hogere verkoopprijs op dan wanneer de woning volgens de traditionele methode in de markt wordt gezet.

In dit artikel van oktober 2019 bespreken we de beste vraagprijs voor een woning.

Vooruitkijken

Het is moeilijk te voorspellen wat de rest van het jaar 2021 zal gaan brengen. De prijs van verkochte woningen zal naar verwachting door het grote tekort aan woningen, de lage rente en de grote krapte op de woningmarkt sterker stijgen dan de NVM aan het begin van 2021 voorspelde. De verwachting is naar boven bijgesteld tot een 8%-10% hogere prijs in 2021 dan in 2020. Zoals het er nu voorstaat lijkt ook het aantal woningen dat boven de vraagprijs verkocht wordt nog verder toe te gaan nemen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen via e-mail info@brainbay.nl of telefonisch 030-8504500

Lees hier het RTLnieuws item van 22 april 2021

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en onze producten? Volg ons dan op LinkedIn:


Deel dit bericht via
Confidental Infomation