Stijgende prijzen op de huurwoningmarkt, met grote regionale verschillen.

Donderdag 29 juli jongstleden hebben NVM en VGM NL de laatste kwartaalcijfers over de huurmarkt gepresenteerd. Hierbij heeft brainbay weer een mooie bijdrage mogen leveren qua cijfers, analyses en inzichten.

Verder lezen
huurwoningmarkt

Ook de huurwoningmarkt kampt met grote krapte. Vanwege onvoldoende aanbod stijgen de huurprijzen voor nieuwe huurders. Hier zien wij grote regionale verschillen. Een koopwoning is voor een steeds grotere groep mensen onbereikbaar waardoor ze zich noodgedwongen tot de vrije sector huurwoningmarkt wenden.

Donderdag 29 juli jongstleden hebben NVM en VGM NL de laatste kwartaalcijfers over de huurmarkt gepresenteerd. Hierbij heeft brainbay weer een mooie bijdrage mogen leveren qua cijfers, analyses en inzichten. Het blijkt dat afgelopen kwartaal de huurprijzen van woningen, ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, met 5,2% zijn gestegen en appartementen zelfs met 6,2%.

Regionale verschillen vierkante meterprijs 

In de provincies Zeeland en Drenthe zijn dit kwartaal de vierkante meterprijzen gedaald in vergelijking met een jaar eerder. In Friesland (+11,3%), Noord-Brabant (bijna +10%) en Zuid-Holland (+14,3%) stegen de prijzen gemiddeld het sterkst. De hoogste vierkante meterprijzen zijn nog steeds te vinden in Noord-Holland, hoewel de stijging met 1,2% zeer beperkt bleef.

Huurmarkt Q2 2021 - grafiek 1

bron NVM/brainbay

Prijsverschillen grotere gemeenten

In vier gemeenten is sprake van een prijsdaling ten opzichte van het 2e kwartaal van 2020. In Almere en Amstelveen ligt de gemiddelde transactieprijs per vierkante meter 6,9% lager, in Amsterdam 4,3% en in Arnhem 2,9% lager. In de Zuid-Hollandse steden deden de grootste stijgingen zich voor: in Den Haag een plus van 9,6% en in Rotterdam van maar liefst 25,9%. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat in Rotterdam de transactieprijs sterk beïnvloed is door de verhuur van een groot nieuwbouw appartementencomplex in het centrum met relatief hogere vierkante meterprijzen.

huurmarkt Q2-2021 grafiek2

bron NVM/brainbay

Vierkante meterprijs ten opzichte van een jaar eerder

huurmarkt tabel

Klik hier voor de gehele rapportage.

Voor vragen kunt u contact opnemen via de contactpagina op de website van brainbay of per telefoon op 030-8504500.


Deel dit bericht via
Confidental Infomation