Vastgoedmarkt in Beeld, 2020 in feiten en cijfers

Brainbay heeft in opdracht van de NVM de nieuwste uitgave van Vastgoedmarkt in Beeld 2020 samengesteld. 2020 laat een beeld zien van een positief vastgoedjaar ondanks de coronacrisis.

Verder lezen
Vastgoedmarkt in beeld 2020

Brainbay heeft in opdracht van NVM de nieuwste uitgave van Vastgoedmarkt in Beeld 2020 samengesteld. Met behulp van infographics geeft dit een duidelijk inzicht in de vastgoedcijfers van Nederland. Zowel op het gebied van Wonen, Business en Agrarisch. 2020 laat een beeld zien van een positief vastgoedjaar ondanks de coronacrisis.

Woningmarkt & nieuwbouw

De uitgave Vastgoedmarkt in Beeld 2020 zet de ontwikkelingen op de woningmarkt van het aanbod en transacties op een rij. Opvallend is dat we qua nieuwbouw een verkoopstijging zien van 20%. Dit werd mede veroorzaakt omdat er meer woningen op de markt gebracht zijn, met name in de zomer.

Vooral nieuwbouwappartementen werden er in de markt te koop gezet. Waarschijnlijk is hiervoor de verklaring dat binnenstedelijke herontwikkeling relatief buiten schot bleef in de stikstofproblematiek. Binnenstedelijke herontwikkeling bestaat veelal uit appartementen.

Vastgoedmarkt in beeld - Nieuwbouw

Kantoorruimte niet langer favoriet bij belegger

Ondanks de coronacrisis is het effect op het gebied van commercieel vastgoed minder groot dan verwacht. Wel was er een daling te zien in de interesse van beleggers in kantoorruimte. Begin 2020 werden transacties uitgesteld of geannuleerd, maar in de loop van het jaar herstelde dit zich en werd er weer geïnvesteerd. Beleggers kochten vorig jaar 9,5 miljard aan commercieel vastgoed, waarbij de interesse vooral ook uitging naar bedrijfsgebouwen.

De Internationale belegger liet het vorig jaar qua interesse afweten. In totaal investeerden buitenlandse beleggers ruim 6,6 miljard in Nederlandse kantoren, winkels en logistiek vastgoed. Dit is een afname van 16% ten opzichte van 2019.

Melkveehouderijen meer verkocht

Het jaar 2020 was bewogen met wederom dalende melkprijzen en stijgende voerkosten. Toch werden er in 2020 meer melkveehouderijen verkocht dan in 2019. Door de stijgende grondprijzen stegen de verkoopprijzen. Toch zijn kopers kritisch naar de kwaliteit van het bedrijf, staat van onderhoud van stallen en grond. Objecten van goede kwaliteit verkopen beter.

Vastgoedmarkt in beeld - Melkveehouderijen

Lees de gehele publicatie met alle achtergrondinformatie van vastgoedjaar 2020, voorzien van analyses en infographics door hier op de link te klikken. (English version, NVM Vastgoedmarkt in Beeld – ENG)

Voor vragen of suggesties kunt u via ons contactformulier contact opnemen.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en onze producten? Volg ons dan op LinkedIn:

 

Deel dit bericht via
Confidental Infomation