Vastgoedmonitor commercieel vastgoed nu beschikbaar

NVM Business heeft in september 2021 de Vastgoedmonitor Commercieel Vastgoed gelanceerd. De monitor is een commercieel vastgoedbenchmark die inzicht geeft in de onderlinge concurrentiekracht van 47 Nederlandse regio’s.

Verder lezen
De vastgoedmonitor

De Vastgoedmonitor is in opdracht van NVM Business ontwikkeld door Bureau Louter in samenwerking met brainbay B.V. De monitor geeft per regio inzicht in de sterkte van de economie, de locatie en de commercieel vastgoedmarkt, te weten de bedrijfsruimte-, kantoren- en winkelvastgoedmarkt. In de Vastgoedmonitor zijn 47 verschillende regio’s beoordeeld op commercieel vastgoedkenmerken, economische prestaties en locatiefactoren. En is de positie van elke regio op de ranglijst gebaseerd op de score op 74 onderliggende indicatoren.

Voor het eerst komen alle relevante data samen in deze ene benchmark. Daarmee ontstaat er een nauwgezet beeld van de concurrentiekracht van een vastgoedregio. We kijken breder dan de meeste onderzoeken die zich beperken tot economische prestaties of een deelmarkt van de onroerendgoedsector. Daarmee is de Vastgoedmonitor een professionele tool voor marktpartijen in de commercieel vastgoedsector.

Vastgoed

De vastgoeddata zijn grotendeels afkomstig van de eigen NVM Business-leden. NVM Business-leden verzamelen al decennia lang transactie- en aanbodcijfers. Brainbay beheert deze database. De voorraadgegevens zijn gebaseerd op data van Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG), Bak Property research en Locatus. De gegevens zijn door Bureau Louter verder bewerkt. Belangrijk ook om te vermelden is dat in deze benchmark voor wat betreft de vastgoedprijzen alleen de huurmarkt is betrokken. Geanalyseerd zijn dus uitsluitend de huurprijzen, het huuraanbod en de totale vastgoedvoorraad.

Locatie

Voor een hoge notering in de vastgoedmonitor zijn ook de locatiefactoren van groot belang. Meest bepalende factoren zijn bereikbaarheid, ligging en arbeidsmarkt. Per commercieel vastgoedsegment is vervolgens een onderscheid gemaakt in de factor ligging en human capital. Zo wegen op de kantorenmarkt human capital-indicatoren als woonaantrekkelijkheid en het aandeel hoog opgeleiden zwaar. Bij ligging is gekeken naar de Europese en/of nationale ligging, de agglomeratie-effecten, de regionale centrumfunctie, ligging aan het wegennet en bereikbaarheid per trein.

Economie

Om de economische prestaties van de 47 regio’s te meten, heeft Bureau Louter geput uit CBS-cijfers en zijn jaarlijkse onderzoek Economische Toplocaties. Uit dit jaaronderzoek zijn de economische activiteiten geselecteerd die aansluiten op de deelmarkten bedrijfsruimte, kantoorruimte en winkelruimte. Hoe meer economische toegevoegde waarde en arbeidsplaatsen deze deelmarkt per regio opleveren, hoe hoger de score. Deze analyse is in elke regio toegepast op drie bedrijventypologieën: grote bedrijven vanaf 50 arbeidsplaatsen, het midden- en kleinbedrijf 2-49 arbeidsplaatsen en zzp’ers 1 persoon/startende bedrijven.

De totale score per regio van 2020 betreft voorlopige cijfers.

Bent u ook nieuwsgierig geworden naar de Vastgoedmonitor, neem dan een kijkje op de NVM website  via deze link. Bent u NVM lid dan kunt u via de volgende link direct naar de applicatie op de vernieuwde NVM ledenportaal door op deze link te klikken.

Wanneer u vragen heeft kunt u contact opnemen met brainbay op support@brainbay.nl of per telefoon op 030-8504500.


 

Deel dit bericht via
Confidental Infomation