Verschillen die betaald worden door internationals vs andere huurders

Voor het tweede jaar op rij heeft brainbay in opdracht van de NVM onderzoek gedaan naar het marktaandeel van internationals op de woningmarkt. Daaruit is een interessant rapport voortgekomen dat inzicht geeft in het marktaandeel van de internationals zowel op de huur- en koopmarkt.

Verder lezen
Expat

Op de Nederlandse woningmarkt spelen internationals een belangrijke rol zowel in de huur- als in de koopsector.  De NVM heeft brainbay gevraagd in kaart te brengen hoe het zit met de door internationals gehuurde en gekochte woningen. Voor het tweede jaar op rij is daaruit een interessant rapport voortgekomen dat inzicht geeft in het marktaandeel van de internationals, welke panden zij betrekken en welke locaties populair zijn.

Internationals vs. andere huurders

Op de huurmarkt zien wij grote verschillen in de segmenten van huurwoningen tussen internationals en andere huurders. Internationals betalen gemiddeld vrijwel overal hogere prijzen dan de overige huurders, met name door het segment dat ze huren. Expats huren in 2020-2021 relatief meer in de duurdere prijsklassen (en gestoffeerd/gemeubileerd) dan de overige typen huurders. De prijsklassen waarin ze het meest huren liggen tussen de 1250 en 3000 euro. 69% van de door expats gehuurde woningen bevinden zich in die prijsklasse. Bij de overige huurders is dit slechts 23%. De verschillen zijn deels verklaarbaar doordat expats veelal in de duurdere regio’s van de woningmarkt huren.

Expat rapport

De volgende sheet geeft een vergelijking voor de belangrijkste gemeenten waar expats huren. Expats betalen in Wassenaar gemiddelde bijna €1.000 per maand meer dan overige huurders. Ook in Den Haag is het verschil groot. Opvallend is dat Delft (met een heel hoog aandeel expats in de huur) het prijsniveau van internationals vergelijkbaar is met die van overige huurders.

Expat rapport

Eerst huren dan toetreden tot de koopmarkt

Internationals die de Nederlandse woningmarkt betrekken gaan vaak eerst huren. Zij betalen vrijwel overal hogere prijzen dan de overige huurders. Dit zien we terug voornamelijk rondom de grote steden in de Randstad, waar een groot gedeelte van het aanbod van de NVM-makelaar verhuurd wordt aan internationals.

Internationals gaan vaak over op koop na één of enkele jaren huur. Uiteraard pas als men zeker is voorlopig in Nederland te blijven. Hierbij wordt in 46% van de kooptransacties een aankoopmakelaar ingeschakeld, dit is bij andere kopers gemiddeld 29%.

Lees hier het gehele rapport op de NVM leden-portal.

Voor meer informatie, info@brainbay.nl of per telefoon op 030-8504500.

Deel dit bericht via
Confidental Infomation