Verschuiving koopovereenkomsten 2020/2021 door maatregel vrijstelling overdrachtsbelasting

Het nu demissionair kabinet, heeft in 2020 besloten dat per 1 januari 2021 kopers op de woningmarkt tot de leeftijd van 35 jaar geen overdrachtsbelasting hoeven te betalen. Waar de belegger juist meer overdrachtsbelasting gaat betalen, geen 6% maar 8%.

Verder lezen
overdrachtsbelasting

Het voordeel geldt voor woningen tot een maximum van 400.000 euro. En als extraatje mag de koopstarter die voor 4 april 2021 beslist een woning te kopen zelfs een huis aanschaffen boven de 400.000 euro met vrijstelling van overdrachtsbelasting. Hiermee hoopt het kabinet meer kansen te bieden op deze uitzonderlijke krappe woningmarkt aan kopers en starters jonger dan 35 jaar. Dit heeft geleid tot verschuivingen van het afsluiten van koopovereenkomsten over de jaargrens 2020/2021, maar hoeveel precies?

Toename activiteit belegger kwartaal 2020

Jonge kopers hoeven door deze maatregel sinds 1 januari niet langer 2% overdrachtsbelasting te betalen. Beleggers betalen juist meer overdrachtsbelasting sinds begin dit jaar, 8% i.p.v. 6%. Uit onze data herleiden wij dat de belegger duidelijk actiever is geweest met het sluiten van koopovereenkomsten in het laatste kwartaal van dit jaar. Beleggers kochten bijna een derde meer woningen in het 4e kwartaal 2020 in vergelijking tot een jaar eerder. Koopstarters daarentegen kochten een vergelijkbaar aantal woningen eind vorig jaar in vergelijking tot het jaar ervoor. Eerder in 2020, zeker toen Corona zich net gemanifesteerd had, waren er juist veel minder beleggers actief in de woningmarkt.

tabel overdrachtsbelasting

Uit de enquête onder NVM-makelaars, waarin de vrijstelling overdrachtsbelasting aan bod kwam, antwoorden de meeste makelaars dat er duidelijk meer aankopen werden gedaan door beleggers. Om zo nog een aankoop te kunnen doen tegen 6% overdrachtsbelasting in plaats van 8%. Koopstarters bleven actief op zoek naar een woning in het laatste kwartaal. Zij hadden in de onderhandeling met de verkopende partij het gunstige uitzicht op afschaffing van de overdrachtsbelasting per 1 januari en schoven de overdracht dus vooruit.

De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) lieten in een artikel in Vastgoedmarkt weten dat het notarissen duidelijk was opgevallen dat er meer recreatiewoningen transporteerden in december 2020. Meer dan in hetzelfde kwartaal van 2019. ‘Terwijl het toen ook al erg druk was’, aldus KNB-woordvoerder Hens Meengs.

Een betaalbare woning blijft dé uitdaging

In deze huidige woningmarkt lijkt de regeling voor jonge kopers een klein zonnestraaltje in een voor velen onzekere tijd. Kosten koper van ongeveer 6% dient uit eigen financieringsmiddelen bekostigd te worden, aangezien de hypotheek niet meer dan 100% van de koopsom mag bedragen. De vrijstelling overdrachtsbelasting van 2% is hiervan een aanzienlijk deel. Maar het aanschaffen van een woning tot 400.000 euro is een uitdaging. In de grote stedelijke gebieden wordt slechts één op de twee woningen onder de 400.000 euro verkocht. In andere delen van Nederland blijkt dat dit beter haalbaar is. Het merendeel van de kopers jonger dan 35 jaar kochten in 2020 een woning van onder de 400.000 euro volgens de cijfers van het Kadaster.

In de stedelijke gebieden is de hoogte van het inkomen ten opzichte van het aanbod ook reden waarom koopstarters lastig aan hun eerste woning kunnen komen. Bijna de helft van de potentiële koopstarters heeft een te laag inkomen ten opzichte van de vraagprijzen in de markt. Bij een middeninkomen kun je tot maximaal 265.000 euro een hypotheek krijgen. Met een in Q4 2020 gemiddelde vraagprijs van 365.000 euro geeft dit slechts toegang tot een fractie van het aanbod.

Het voordeel van de afschaffing overdrachtsbelasting zal naar alle waarschijnlijkheid zorgen dat er meer geboden wordt op woningen en dat de prijs zal worden opgedreven. Daarnaast zal de belegger de 8% overdrachtsbelasting vermoedelijk verwerken in de huurprijs waardoor de huurder duurder uit zal zijn.

Bron: brainbay, kadaster, vastgoedmarkt

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en onze producten? Volg ons dan op LinkedIn:

 

Deel dit bericht via
Confidental Infomation