Wat betekent een gunstige tuinligging voor de woningwaarde van een huis?

Op het wensenlijstje van veel woningzoekers staat een tuin op het zuiden, uiteraard vanwege de hoeveelheid zonlicht. Wat doet deze populariteit met de woningwaarde van huizen met een tuin op het zuiden?

Verder lezen
tuinligging

Uit onderzoek van brainbay naar de tuinligging van tussenwoningen en benedenwoningen, blijkt dat niet een tuin op het zuiden maar op het zuidwesten de hoogste woningwaarde oplevert. Een tuin op het zuiden volgt op de tweede plaats. De laagste woningwaarde levert een tuin op het noorden op, gevolgd door een tuin op het noordoosten. De mate waarop de ligging van de tuin van invloed is op de woningwaarde is echter niet voor alle tussenwoningen en benedenwoningen gelijk.

Zon is belangrijk

We zien dat de relatieve meerwaarde qua tuinligging op het zuidwesten versus een tuin op het noorden afneemt naarmate de tuin groter is. Wat logisch is aangezien de zon bij een grote tuin over de woning heen schijnt en ook een tuin op het noorden zonnig maakt.

tuin

Ook neemt de relatieve meerwaarde van een tuin op het zuidwesten versus een tuin op het noordoosten af naarmate de stedelijkheid van de omgeving afneemt. Op het platteland of in een dorp zijn er immers meer mogelijkheden om in de zon te gaan zitten, bijvoorbeeld in de voortuin.

Gunstige tuinliggingen in stedelijk gebied vergeleken met andere gebieden

De grootste relatieve woningmeerwaarde van een tuinligging op het zuidwesten versus het noorden is te vinden bij woningen met een klein tuinoppervlak in sterk stedelijk gebied, daar betreft de relatieve meerwaarde circa 2,5% van de transactieprijs. In Amsterdam is een gemiddelde stadswoning dus circa 10.000 euro duurder wanneer deze een tuin op het zuiden of zuidwesten heeft dan een vergelijkbare woning met een tuin op het noorden. In minder stedelijk gebied en bij een grote tuinomgang neemt de relatieve meerwaarde af tot iets onder 1% van de transactieprijs.

Figuren: stedelijkheid 1 = zeer sterk stedelijk gebied / stedelijkheid 5 = landelijk gebied

Voor deze analyse is een non-lineaire regressietechniek uit onze machine learning toolkit toegepast. Mocht u vragen of opmerkingen hebben over het onderzoek gunstige tuinligging dan kunt u contact opnemen met de afdeling support van brainbay, support@brainbay.nl of via 030-8504500

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en onze producten? Volg ons dan op LinkedIn:

Deel dit bericht via
Confidental Infomation