Wat huur je in Nederland voor 1.000 euro?

Naar aanleiding van de publicatie Huurmarktcijfers 2020 in samenwerking met NVM en VGM heeft brainbay onderzoek gedaan naar wat er te huur is in Nederland voor 1.000 euro.

Verder lezen
Huurmarktcijfers

Het deze week gepubliceerde onderzoek Huurcijfers 2020 van brainbay in opdracht van NVM en VGM|NL maakt de huurmarktontwikkelingen in Nederland inzichtelijk. Opvallend zijn de grote regionale verschillen ondanks de algehele krapte op de huurmarkt. De gemiddelde vierkante meterprijs voor een huurwoning in bepaalde steden in de Randstad ligt op bijna 19 euro, dat is in steden als Almere, Eindhoven of Arnhem veel lager. Hier ligt de gemiddelde prijs per vierkante meter op nog geen 12 euro. We hebben ons de vraag gesteld, wat huur je in Nederland voor 1000 euro?

Woonhuis versus appartement

De huurprijzen zijn in 2020 weer gestegen, appartementen het hardst met 7,1% op jaarbasis. De vierkante meterprijs van appartementen komt daarmee op 14,39 euro. De prijsontwikkeling van woonhuizen bedraagt 4,1% op jaarbasis, tot een prijs van 10,01 euro per vierkante meter.

Het aantal verhuurde woonhuizen ligt al jaren op hetzelfde niveau. Het aantal verhuurde appartementen is dit jaar echter hard gestegen. In het 4e kwartaal 2020 zijn maar liefst 39% meer appartementen verhuurd dan in het 4e kwartaal van 2019.

Nieuwbouw

Een belangrijke oorzaak voor de sterke stijging van het aantal verhuurde appartementen, ligt in het feit dat er steeds meer nieuwbouwappartementen beschikbaar komen voor de verhuur. Al jarenlang bedraagt het percentage nieuwbouw in het totaal aantal verhuurde woningen (door NVM makelaars en VGM NL vastgoedbeheerders) ruim 10%. In de afgelopen twee kwartalen is dit percentage verdubbeld naar ruim 20%. De stijging komt volledig op het conto van appartementen. Het aantal verhuurde nieuwgebouwde woonhuizen is stabiel gebleven.

Vierkante meter woonoppervlak neemt af

Terwijl de prijs van verhuurde woningen in Nederland steeds verder toeneemt, neemt de woninggrootte juist steeds verder af. De oppervlakte van een nieuw verhuurde woning (woonhuizen en appartementen) was in het 4e kwartaal van 2020 gemiddeld 91 meter. Dat was in 2019 nog 94 meter en in de jaren 2014 tot 2016 bedroeg de gemiddelde woninggrootte van verhuurde woningen nog dik 100 vierkante meter.

Voor een woonhuis met een gemiddelde oppervlakte van 113 vierkante meter, wordt een gemiddelde huurprijs betaald van 1.108 euro. Vergeleken met de huurprijs die in dezelfde periode een jaar geleden werd betaald is dat een stijging van 3,1%. De verhuurprijs van appartementen is net iets harder gestegen, met 4,5% naar 1.148 euro. Daarvoor krijgt een huurder een appartement van gemiddeld 82 vierkante meter.

M2 vs woningtype

In plaats van te kijken naar de gemiddelde vierkante meter huurprijs in een regio, is het ook interessant te kijken naar wat voor woning een huurder krijgt voor een bepaald bedrag. Bijvoorbeeld, een huurder die rond de 1.000 euro aan maandlasten kan opbrengen. Voor deze huurder blijken de verschillen tussen de regio’s in Nederland erg groot.

In Noord-Nederland krijg je daar gemiddeld een woonhuis van 119 vierkante meter en een appartement van 90 vierkante meter voor. In Zuid- en Oost-Nederland krijg je al een stuk minder: een woonhuis van 114 tot 117 meter of een appartement van rond de 86 meter. In het westen zijn de woningen zoals verwacht het kleinst. Een huurder die voor 1.000 euro aan maandlasten een woning weet te vinden, krijgt daarvoor een woonhuis met een woonoppervlakte van 100 meter en een appartement met 75 meter woonoppervlakte. Het aantal woningtransacties in deze prijscategorie in regio West-Nederland is echter schaars.

Wat huur je in Nederland voor 1.000 euro?

Voor het lezen van de gehele publicatie Huurmarktcijfers 2020 klik hier. Voor actuele huurmarktcijfers klik dan hier. Voor meer informatie kun je contact opnemen via ons contactformulier op onze website www.brainbay.nl.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en onze producten? Volg ons dan op LinkedIn:

Deel dit bericht via
Confidental Infomation