Woningmarkt in 2e kwartaal weinig te lijden door corona

De woningmarkt heeft weinig tot niet te lijden gehad onder de coronacrisis. Er is meer boven de vraagprijs verkocht dan ooit tevoren: 52% van alle woningen werd voor meer verkocht dan dat ervoor gevraagd werd.

Verder lezen
woningmarkt 2e kwartaal

De prijs van de gemiddeld verkochte woning bedraagt € 335.000, dat is 8,8% meer dan een jaar geleden. Het aantal transacties steeg ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar maar daalde licht met bijna 4% in vergelijking met het jaar ervoor. Omdat het aanbod niet evenredig toenam, daalde het aantal beschikbare woningen verder. Daarmee lijkt de woningmarkt in het 2e kwartaal weinig te lijden ondanks corona.

Onno Hoes, voorzitter NVM: “Hoewel er in absolute zin minder kopers zijn, blijft men overbieden om de gewenste woning te bemachtigen. Nu er minder belangstelling is van beleggers en expats krijgen starters en doorstromers meer kansen. De cijfers van dit tweede kwartaal zien er goed uit, terwijl de woningmarkt onder grote druk blijft staan. We merken in alles dat de consument vertrouwen heeft op de veerkracht van de Nederlandse economie en juist nu de eigen woning omarmt en niet op korte maar op lange termijn denkt”.

Het tweede kwartaal bestaande woningbouw in cijfers:

  • de NVM-makelaars verkochten ruim 37.600 bestaande koopwoningen;
  • er stonden halverwege het 2e kwartaal 2020 slechts 33.500 woningen te koop.
  • een potentiële koper kon uit 2,7 woningen kiezen (krapte-indicator), wat betekent dat er sprake is van een zéér krappe markt. In 2020 is de woningmarkt krapper dan ooit eerder deze eeuw;
  • er zijn bijna 2% woningen minder te koop gezet;
  • de looptijd van verkochte woningen bedraagt 28 dagen;
  • de looptijd van de in aanbod staande koopwoningen is 98 dagen. Daarmee staat de te koop staande woning voor het eerst sinds 2002 gemiddeld minder dan 100 dagen te koop.

Klik hier voor de volledige rapportage van de woningmarkt in het tweede kwartaal van 2020. Deze rapporten zijn door brainbay opgesteld in opdracht van NVM. Brainbay (opgericht door de NVM) is hét platform voor inzichten en datagedreven diensten voor de Nederlandse vastgoedmarkt.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en onze producten? Volg ons dan op LinkedIn:

Deel dit bericht via
Confidental Infomation