Woningmarktcijfers Q1: Historisch laag aanbod

In opdracht van de NVM verzorgt brainbay ieder kwartaal de inhoud van de kwartaalcijfers over de Nederlandse woningmarkt. Op 7 april 2020 heeft de NVM haar kwartaalcijfers gecommuniceerd. Dit in een aangepaste vorm van wat u gewend bent van de NVM in verband met de coronacrisis.

Verder lezen

Historisch laag woningaanbod aan vooravond coronacrisis

De woningmarktcijfers over het 1e kwartaal 2020 laten, al voor de coronacrisis, een forse daling zien in het te koop staande aanbod tot het laagste aantal woningen in 20 jaar tijd. Landelijk stonden er halverwege het 1e kwartaal 2020 via NVM-makelaars ruim 30.000 bestaande woningen te koop, een daling van bijna 29% in een jaar tijd.

Het zijn vooral de noordelijke regio’s waarin het te koop staande aanbod sterk gedaald is. Van de 10 regio’s met de sterkste daling in het aanbod komen er zes uit de drie noordelijke provincies. Meest opvallende regio in het lijstje is Almere waar ook een daling van meer dan 40% te noteren viel. Als alternatief voor Amsterdam biedt Almere relatief goed betaalbare woningen op een steenworp afstand. Almere is dan ook al langere tijd populair en kent een krappe woningmarkt.

Coronacrisis: serieuze kijkers blijven actief op de woningmarkt

In de eerste 3 weken na de aankondiging van de corona maatregelen rondom de uitbraak van het coronavirus de woningmarkt nog opvallend goed doorloopt. Het aantal woningen dat door huishoudens verkocht (onder voorbehoud) wordt is afgelopen week met 4% toegenomen in vergelijking met de week ervoor. Huishoudens met concrete aankoopplannen, die op het punt staan om de stap te zetten, zetten deze gewoon door. Makelaars geven aan dat er weliswaar minder kijkers zijn bij een woning, maar deze wel serieus zijn. Ook het aantal huishoudens dat de woning te koop heeft gezet is toegenomen in vergelijking met de week ervoor, namelijk plus 9%. Voor een deel zijn deze positieve cijfers ook een gevolg van de lente, waarin normaliter meer huishoudens stappen zetten op de woningmarkt dan in de winter.

Voor definitieve conclusies over de impact van corona op de woningmarkt is het nog te vroeg. We houden de markt komende tijd nauwgezet in de gaten.

Klik hier voor de volledige rapportage van de woningmarkt in het eerste kwartaal van 2020. Deze rapporten zijn door brainbay opgesteld in opdracht van NVM. Brainbay (opgericht door de NVM) is hét platform voor inzichten en datagedreven diensten voor de Nederlandse vastgoedmarkt.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op de vastgoedmarkt en onze producten? Volg ons dan op LinkedIn:

Deel dit bericht via
Confidental Infomation