De horeca als huurder: risico of robuuste investering?
De horecasector kende de afgelopen jaren forse tegenwind. Sinds 2022 verdwenen zo’n 1.100 horecazaken, vooral door sterk gestegen kosten en het terugbetalen van coronaschulden. Toch laat onderzoek van brainbay, in opdracht van NVM Business, zien dat horeca voor vastgoedpartijen nog altijd een aantrekkelijke en robuuste investeringscategorie is.
Verder lezen
Sterke groei tot 2023
Tussen 2015 en 2023 groeide het aantal horecalocaties in Nederland met ruim 4.000 naar bijna 45.000. Tegelijkertijd nam het aantal detailhandelsvestigingen met circa 15.000 af. Die verschuiving markeert de opkomst van de belevingseconomie: consumenten zoeken steeds vaker naar ervaringen in plaats van producten. Voor de vastgoedmarkt betekende dit een grotere rol voor horeca als huurder, juist in stadscentra waar winkels plaatsmaakten voor eet- en drinkgelegenheden.
Figuur 1: Ontwikkeling horeca en detailhandel (op basis van aantal verkooppunten 2015=100)

Bron: Locatus, bewerking brainbay
Shake-out en professionalisering
Na jaren van groei keerde het tij in 2022. Faillissementen en krimp waren het gevolg, maar volgens makelaars en taxateurs is daarmee vooral het kaf van het koren gescheiden. Veel overgebleven bedrijven zijn financieel gezond, investeren in innovatie en hanteren een professionele bedrijfsvoering. Schaalvergroting, technologie en focus op efficiëntie zorgen voor toekomstbestendigheid.
Horecaondernemers als stabiele huurders
Uit de analyse blijkt dat huurcontracten in de horeca zelden worden opgezegd. Bij bedrijfsbeëindiging wordt de exploitatie vaak overgenomen, inclusief het huurcontract. Voor vastgoedeigenaren betekent dit: nauwelijks leegstand, doorlopende huurinkomsten en minder kosten voor werving of herinrichting.
Figuur 2: Ontwikkeling aantal horecapanden in aanbod

Bron: NVM Business/brainbay
Schaarste biedt kansen
Het totale aanbod aan horecapanden is relatief klein: minder dan 3% van de locaties staat te koop of te huur. Met name toplocaties zijn schaars, gewild en waardevast. De huren liggen op deze plekken vaak hoger dan die van omliggende winkelpanden. Ook duurzaamheid speelt een toenemende rol bij prijsstelling en investeringsinteresse.
Conclusie
De horeca is een sector in transitie, maar zeker niet zonder perspectief. De combinatie van structurele vraag, professionele bedrijfsvoering en een beperkt aanbod maakt horecavastgoed tot een kansrijke investering. Met deze special helpt NVM Business beleggers en vastgoedeigenaren om de mogelijkheden in kaart te brengen.
Klik hier voor het gehele artikel: De horeca als huurder: risico of robuuste investering?
Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel. Neem dan contact op met brainbay via e-mail, support@brainbay.nl of telefonisch via 030-8504500.