De meerwaarde van een grotere tuin
Bij het bepalen van de waarde van een woning spelen veel kenmerken een rol, waaronder locatie, woningtype, woninggrootte en afwerkingsniveau. Wanneer het een woonhuis betreft (dus geen appartement), beïnvloedt ook de grootte van de tuin de woningwaarde. Met behulp van de modelwaarde van brainbay kunnen we inschatten wat de precieze meerwaarde is van een grotere tuin. Wat levert dat nou op, een grotere tuin?
Verder lezenIn dit artikel kijken we hoe een grotere tuin de waarde beïnvloedt van verschillende typen woningen, en wat het effect van een grotere tuin is op verschillende locaties in het land.
Gemiddelde tuin is 83m2 groot
De gemiddelde tuingrootte[1] in Nederland is 83 m2. Er zijn echter grote verschillen in tuingrootte tussen verschillende woningtypen en locaties. Voor een tussenwoning komt de gemiddelde tuingrootte uit op 55 m2, bij een 2-onder-1-kapwoning is de tuin gemiddeld 114 m2 en voor vrijstaande woningen maar liefst 391 m2.
Ook naar locatie verschillen tuingroottes flink. Woningen in Drenthe hebben de grootste tuinen, gemiddeld 145 m2. Daarna volgen de provincies Groningen en Limburg met gemiddelde tuinen van 120 tot 130 vierkante meter. In Noord- en Zuid-Holland en Utrecht hebben woningen gemiddeld de kleinste tuinen van nog geen 70 m2.
Een twee keer zo grote tuin levert gemiddeld
25 duizend euro op
Met behulp van de modelwaarde van brainbay kunnen we inschatten wat de precieze meerwaarde is van een grotere tuin. Dit model schat de waarde van woningen in, waarbij de tuingrootte één van de woningkenmerken is die de uiteindelijke waarde bepaalt. Door van dezelfde woning meerdere malen de waarde te schatten met steeds een andere tuingrootte kan vervolgens de meerwaarde van een grotere tuin berekend worden.
Wanneer een gemiddelde tuin van 83 m2 10% groter wordt, dan zorgt dat voor een waardestijging van gemiddeld ongeveer 3 duizend euro. Wanneer de tuin de helft groter wordt, dan stijgt de waarde al met 14 duizend euro. Een verdubbeling van de tuinoppervlakte levert een waardestijging van 25 duizend euro op, en wanneer de tuin 3 keer zo groot is stijgt de woningwaarde met 42 duizend euro.
Wat is de meerwaarde van een grotere tuin?
De meerwaarde verschilt sterk per woningtype
De meerwaarde van een grotere tuin hangt sterk samen met het type woning waar de tuin toe behoort. Wanneer een tuin in oppervlakte verdubbelt, levert dat bij een tussenwoning een waardestijging van 17 duizend euro op. Bij hoekwoningen en tweekappers loopt de waardestijging op tot 20 duizend euro en voor een vrijstaande woning is de meerwaarde zelfs 40 duizend euro. Dit verschil wordt echter veroorzaakt door de gemiddelde grootte van de tuin die hoort bij een bepaald woningtype.
Zoals we al eerder zagen heeft een 2-onder-1-kapwoning gemiddeld een twee keer zo grote tuin als een tussenwoning. De tuin van een vrijstaande woning is zelfs zeven keer zo groot als die van een tussenwoning. Het is daarom beter om de stijging terug te rekenen naar de meerwaarde per vierkante meter. Dan is direct te zien dat een grotere tuin juist voor tussenwoningen de grootste meerwaarde oplevert. Een verdubbeling van deze (kleinere) tuinen levert per vierkante meter veel meer op dan wanneer een toch al erg grote tuin van een vrijstaande woning in oppervlakte verdubbelt. Het is verschil in meerwaarde is wel drie tot vier keer zo groot.
Waar levert een verdubbeling van de tuin de grootste meerwaarde op?
We hebben ook per gemeente berekend wat het oplevert wanneer een tuin in oppervlakte verdubbelt. Hierbij gaan we in iedere gemeente uit van een tussenwoning. De grootste meerwaarde per m2 zien we in de duurste gemeenten. Het is duidelijk dat daar waar de woning- en grondprijzen het hoogst zijn, de toegevoegde waarde van een extra meter tuin ook het grootst is. Dat is voornamelijk het geval in de gemeenten rond de grote steden van de Randstad. Verder buiten de Randstad zien we de meerwaarde per vierkante meter snel afnemen, hoewel ook steden als Den Bosch, Deventer, Zwolle en Groningen eruit springen.
Meerwaarde per m2 bij verdubbeling van de tuin van een tussenwoning
Een tweede voorbeeldwoning doorgerekend
We hebben ook voor een aantal combinaties van woningtype en locatie doorgerekend wat het verschil in woningwaarde is. Daarbij hebben we alle woningkenmerken gelijk gehouden, en steeds de grootte van de tuin aangepast. Te zien is bijvoorbeeld dat een vrijstaande woning in niet stedelijk gebied met een tuin van 300 m2 gemiddeld 525 duizend euro waard is. Wanneer dezelfde woning een tuin van 600 m2 zou hebben, stijgt de woningwaarde naar 564 duizend euro. Nog eens 300 vierkante meter extra tuin levert een woningwaarde op van 589 duizend euro.
Voor een tussenwoning in de stad die gebouwd is in de jaren dertig ziet het beeld er heel anders uit. Bij een tuinoppervlakte van 30 m2 is de woning 495 duizend euro waard. Een tuingrootte van 50 m2 zorgt voor een waardestijging naar 508 duizend euro, en bij 70 m2 tuin is de woning 516 duizend euro waard.
Tot slot
Dit artikel laat zien dat de meerwaarde van een grotere tuin aanzienlijk is, het gaat al snel om tienduizenden euro’s meerwaarde bij een verdubbeling van de tuin. Deze meerwaarde is wel sterk afhankelijk van woningtype en regio. In de praktijk is het uiteraard vaak niet mogelijk om de tuin van de woning te vergroten. Toch geeft dit inzicht voor kopers die wat te kiezen hebben; wat heb je over voor een grotere tuin?
Meer informatie? Neem dan contact op met brainbay op info@brainbay.nl of telefonisch op 030-8504500
[1] Gebaseerd op verkochte woningen in de periode 2022-2024