Hoeveel is een huis met vloerverwarming of open haard meer waard?

Door de Brainbay Modelwaarde in te zetten, onderzochten wij de waarde van een woning met vloerverwarming of een knapperend haardvuur.

Verder lezen
artikel waarde woning met vloerverwarming

Nu de temperaturen buiten dalen, kiezen huiseigenaren er vaker voor om gezellig binnen te blijven, omringd door warmte. Maar, wat is die warmte eigenlijk waard? Hoeveel gaat je huis in waarde omhoog met vloerverwarming of een knapperend haardvuur? De Brainbay Modelwaarde heeft het antwoord.

Comfortabele warmte

Beide verwarmingsvormen zijn populair om hun eigen redenen. Vloerverwarming biedt niet alleen een gelijkmatige warmteverdeling, maar heeft ook een esthetisch voordeel. Zonder zichtbare radiatoren behoudt een ruimte zijn strakke uitstraling en is er meer vrijheid met inrichten. Bovendien wordt vloerverwarming vaak geassocieerd met energie-efficiëntie, wat in de huidige markt een waardevol verkoopargument is.

Een open haard geeft een andere vorm van warmte en charme. De visuele aantrekkingskracht van een knapperend vuur creëert gezelligheid en wordt vaak gezien als een luxe. Potentiële kopers associëren een open haard vaak met ontspanning en comfort, wat de emotionele waarde van een huis vergroot.

Een betrouwbare vergelijking

Om een zinvolle vergelijking te maken tussen de waardevermeerdering van vloerverwarming of een haard, is het essentieel om alle andere factoren zoals woningtype, bouwjaar, woonoppervlakte, onderhoud, energielabel en de locatie constant te houden. Een situatie waarin we twee willekeurige verkochte woningen vergelijken, waarbij de een vloerverwarming heeft en de ander niet, is zelden representatief. Zelfs als alle kenmerken van de huizen gelijk lijken, is de kans groot dat de waarden afwijken omdat ze niet op hetzelfde moment zijn verkocht.

Hiervoor biedt de Brainbay Modelwaarde uitkomst. De modelwaarde wordt opgebouwd uit vele verschillende woningkenmerken die de waarde beïnvloeden. Op deze manier kunnen we de invloed van individuele kenmerken onderzoeken, door alle andere woningkenmerken gelijk te houden. Zo wordt de vergelijking een stuk betrouwbaarder.

Woningen met open haard bijna 4% meer waard

Het model toont aan dat vloerverwarming en een knetterende open haard niet alleen de temperatuur in huis verhogen, maar ook de waarde ervan. Woningen met vloerverwarming zijn gemiddeld 2,0% meer waard, terwijl huizen met een open haard zelfs 3,7% meer waard zijn. Als we dit afzetten tegen de gemiddelde woningwaarde, praten we al snel over een toename van €7.400 en €14.200. Een bedrag dat veelal hoger is dan de aanlegkosten.

Niet 1-op-1 toe te schrijven

De waardestijging kan niet voor de volle 100% worden toegeschreven aan de verwarmingswijze. De meeste huizen met deze verwarmingsmethoden hebben ook nog andere details die de waarde verhogen. Dit is het best te verduidelijken met een voorbeeld. Stel je een charmante jaren dertig woning voor, met een open haard als stralend middelpunt. Hier vind je waarschijnlijk niet alleen die gezellige haard, maar ook andere authentieke details zoals ensuite deuren, glas-in-lood ramen, decoratieve ornamenten en mogelijk de originele houten vloer. Vergelijk dit met een soortgelijke woning waar de open haard is weggehaald. Grote kans dat andere karakteristieke details ook niet meer intact zijn.

Het model beoordeelt de aanwezigheid van bovenstaande details niet. Het beoordeelt weliswaar met beeldherkenning de kwaliteit van onderhoud en afwerking, maar koppelt geen waarde aan de stijl. Of het nu modern of klassiek is, doet er voor het model niet toe. Dit soort details worden namelijk al meegenomen in andere aspecten in de modelwaarde, zoals de aanwezigheid van een open haard.

Comfort met extra waarde

Conclusie, een open haard of vloerverwarming brengt niet alleen comfort, maar ook flink wat waarde met zich mee. Toch blijft het een uitdaging om de volledige waardestijging toe te schrijven aan enkel deze verwarmingsmethoden. Het lijkt eerder een samenspel met andere waarde verhogende elementen die niet eenvoudig in een model te vatten zijn. Maar als de aanwezigheid van een open haard of vloerverwarming in je huis wordt gecomplementeerd met andere te verwachten elementen, kun je als woningeigenaar absoluut een tastbare meerwaarde verwachten.

Vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact op met brainbay per e-mail op info@brainbay.nl of per telefoon op 030-8504500. Bent u nieuwsgierig naar al onze producten? Bezoek onze website www.brainbay.nl

Deel dit bericht via
Confidental Infomation