Locatie en investeringsvermogen maken het verschil in de kantorenmarkt

Brainbay heeft in opdracht van NVM Business een visie geschreven over trends en ontwikkelingen in de markt voor kantorenvastgoed. Het verhaal is onderdeel van het ‘Kantorenmarkt Rapport 2025’, dat ook interviews bevat met regionale makelaars en experts uit de kantorenmarkt. Brainbay verzorgde daarnaast de regionale analyses.

Verder lezen
Kantorenmarktrapport 2025

Gemengde signalen uit de economie

Na een zwak 2023 groeit de Nederlandse economie weer, met vooruitzichten van 1,5% groei per jaar in 2025 en 2026. Lage werkloosheid, loonstijgingen en een mogelijk lagere rente bieden kansen voor investeringen in de kantorenmarkt. Toch blijft de onzekerheid groot door geopolitieke spanningen, netcongestie en een krappe arbeidsmarkt. Faillissementen stijgen in delen van de economie die betrekking hebben op het gebruik van kantoren en investeringen in R&D blijven achter. Het tekort aan woningen en kantoorruimte drukt op het vestigingsklimaat.

Hybride werken is een blijvertje

Hybride werken blijft in Nederland de norm, met gemiddeld drie kantoordagen per week. Werkgevers waarderen de huidige balans, maar vinden fysieke aanwezigheid belangrijk voor samenwerking en cultuur. Daardoor verschuift de vraag op de kantorenmarkt richting goed bereikbare, hoogwaardige locaties die talent aantrekken en behouden.

Kwaliteitsstap

Vooral in de Randstad zijn de huurprijzen van kantoren die aan deze eisen voldoen gestegen. Ook NVM Business-makelaars geven aan dat bijna alle organisaties bij een verhuizing kiezen voor een centraal gelegen kantoor nabij openbaar vervoer en met een duurzaam label. Vooral de opvallend grote stijging van servicekosten – aangejaagd door inflatie en gestegen energieprijzen – zorgt voor extra kostendruk bij kantoorgebruikers.

gemiddelde servicekosten kantoorruimten

Meer kantoorruimte opgenomen

In 2024 werd 1,23 miljoen m² kantoorruimte verhuurd of verkocht, 1,5% meer dan in 2023 en boven het vijfjarig gemiddelde. Het aantal transacties steeg met 5% naar 1.423. Vooral het aantal kleinere transacties tussen 200 en 500 m² lag flink hoger dan in het voorgaande jaar. Net als in 2023 kwam meer dan 40% van alle verhuur en verkoop uit de vijf grootste steden (de G4 plus Eindhoven). In 2024 was dat 43%, iets minder dan de 47% van vorig jaar.

Kantooropname naar oppervlakteklasse

Beleggingen in kantoren blijven achter

Het herstel van de kantorenbeleggingsmarkt is nog beperkt. In 2024 steeg het beleggingsvolume met 12% naar € 1,56 miljard, vooral dankzij een sterk vierde kwartaal. Grote beleggers richten zich op duurzame kantoren op toplocaties met langlopende huurcontracten, maar dit aanbod is schaars en duur. Voor minder goed gelegen of kortlopend verhuurde panden is weinig interesse. Beleggers tonen alleen interesse in verduurzaming als deze zich laat terugverdienen via hogere huren.

Regionale ontwikkelingen en trends

In het rapport komen ook de ontwikkelingen per regio aan bod. Bijvoorbeeld in de regio Oost, waar het aanbod van kantoorruimte steeg in Flevoland (+9%) maar flink afnam in Overijssel (-18%). Daarnaast bevat het rapport cijfers over de ontwikkelingen in de kantorenmarkt in de belangrijkste gemeenten per regio.

aanbod van kantoorruimte

*Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven

 

Klik hier voor het gehele rapport ‘Kantorenmarkt Rapport 2025’.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel. Neem dan contact op met brainbay via e-mail, support@brainbay.nl of telefonisch via 030-8504500

Deel dit bericht via
Confidental Infomation