Maken ‘Kopen zonder Kijken’ deelnemers winst op de verbouwing?
Elke week vragen meer dan een miljoen tv-kijkers zich af hoe ze in ‘Kopen zonder Kijken’ erin slagen om de huizen te verbouwen voor zo weinig geld. Maar betekent een goedkope verbouwing automatisch winst voor de deelnemers? Kunnen ze geld verdienen door het huis direct te verkopen? Brainbay heeft het met haar AI-modellen in beeld gebracht.
Verder lezenEigenlijk kan het niet voor dat geld
Wie zelf wel eens heeft verbouwd, weet dat ‘Kopen zonder Kijken’ niet altijd realistisch is. Het creëren van een droomhuis voor zo’n laag budget is in de praktijk vaak onmogelijk. Zoals Bob Sikkes al opmerkte in een interview met Veronica Superguide: “Eigenlijk kan het niet altijd voor dat geld”. Dankzij de sponsoren is logischerwijs veel meer mogelijk voor een goede prijs.
Neem bijvoorbeeld de renovatie van Vera en Dyan in seizoen 5. Ze gaven naar schatting¹ 14 duizend euro uit om hun huis op te knappen en kregen onder andere een gloednieuwe keuken, badkamer, raambekleding en vloeren. De programmamakers creëerden een droomhuis voor een zeer scherpe prijs. Deze verbouwing verdiende zichzelf dan ook ruimschoots terug. Per uitgegeven euro steeg de waarde van het huis met € 1,86. In totaal was het huis na de verbouwing 26 duizend euro meer waard.
Hoe weten we dit?
Bij brainbay hebben we diverse tools ontwikkeld om woningen te beoordelen en hun waarde in te schatten. Met beeldherkenning beoordelen we de kwaliteit van onder andere badkamers en keukens op basis van foto’s, en met behulp van AI-modellen schatten we nauwkeurig de waarde van een woning in. We kunnen dit doordat we de meest gedetailleerde database met woningverkopen van Nederland beheren, namelijk de transactiedata van de NVM.
De waarde neemt niet oneindig toe
Toch moet je niet verwachten dat elke verbouwing zichzelf volledig terugverdient. Thuis lukt dit niet, maar ook voor de programmamakers is dit niet altijd mogelijk. De waardestijging door het straktrekken van de binnenkant van een woning heeft nou eenmaal grenzen. Ongeacht hoeveel je erin investeert, het huis blijft even groot, even oud en op dezelfde locatie. De waarde zal dus niet oneindig toenemen.
Een voorbeeld hiervan is de aflevering van Paul en Kim uit seizoen 6. Ondanks een investering van ongeveer 78 duizend euro steeg de waarde van hun huis met slechts 46 duizend euro. Ook al is hun huis tot in de puntjes opgeknapt, per uitgegeven euro zagen ze de woningwaarde met € 0,59 toenemen.
Nul reden om een te koop bord in de tuin te zetten
Dus, de euro’s die je uitgeeft aan een verbouwing komen niet altijd allemaal terug in de waardestijging van het huis. ‘Kopen zonder Kijken’ laat dit duidelijk zien. Maar dit is natuurlijk ook niet het hoofddoel van een verbouwing. Mensen verbouwen omdat ze een fijne plek willen om te wonen. Zoals deelnemer Sophie uit seizoen 6 treffend verwoordde: “Er is nul reden om een te koop bord in de tuin te zetten, dit is gewoon een droomhuis”.
Als deelnemers winst wilden maken met een verbouwing, dan zouden ze eerder deelnemen aan ‘De Moeite Waard?!’. Een ander programma van Bob Sikkes waarin deelnemers een woning kopen, slopen en verbouwen, in de hoop deze met winst te verkopen. Deze insteek speelt een belangrijke rol in de waardestijging. Een kluswoning transformeren tot een droomhuis is vaak lucratiever dan het verbouwen van de al instapklare woningen in ‘Kopen zonder Kijken’.
Denk ook aan uitbouwen en verduurzamen
Natuurlijk zijn er uitzonderingen. De twee duurste verbouwingen van de afgelopen seizoenen hebben wel de volledige investering terugverdiend. Er werd naar schatting 165 duizend en 151 duizend euro uitgegeven aan de verbouwingen en dit bedrag kwam volledig terug in een waardestijging. Dit was niet alleen te danken aan het straktrekken van de binnenkant van de woningen, maar ook aan uitbouwen en verduurzamen. Deze twee factoren verhogen de waarde van een huis aanzienlijk.
‘Kopen zonder Kijken’ onthult de realiteit
De conclusie? Renovaties zijn geen garantie voor directe financiële winst, maar ze kunnen zeker de waarde van een huis verhogen. Vooral als je ook denkt aan uitbouwen en verduurzamen. Uiteindelijk is de waardestijging een leuke bonus bij een verbouwing, maar is het extra woonplezier de ultieme drijfveer.
[1] De kosten van de verbouwing zijn ingeschat door het klusbudget te verminderen met de door Eijerkamp bekendgemaakte kosten van het interieur. Andere kosten gemaakt aan roerende zaken, zoals raambekleding en vloeren, worden niet in vermindering gebracht maar gezien als de sponsorvergoeding. In de berekening is geen rekening gehouden met de kosten koper.
Voor meer informatie omtrent dit onderzoek kun je contact opnemen op info@brainbay.nl of telefonisch op 030-8504500