Nederlandse koopwoningen blijken duurzamer dan gedacht
Nederlandse koopwoningen blijken duurzamer dan gedacht. Dit blijkt uit een analyse van brainbay, dat met een geavanceerd AI-model de actuele energieprestaties van woningen heeft blootgelegd.
Verder lezenDe huidige energielabels schieten tekort in het weergeven van de échte duurzaamheid van Nederlandse woningen. Daarom presenteert brainbay in het onderzoek ‘Een actuele kijk op de duurzaamheid van koopwoningen’ oplossingen om de verduurzamingstransitie te versnellen.
Onnauwkeurig en verouderd
Maar liefst 92% van de geregistreerde energielabels is opgesteld via verouderde en onnauwkeurige meetmethoden. Bovendien vragen woningeigenaren na verduurzaming zelden om een bijgewerkt label. Om de actuele energieprestaties van koopwoningen inzichtelijk te maken, heeft brainbay de Verduurzamingsmonitor ontwikkeld.
Groener dan gedacht
Uit de monitor blijkt dat Nederlandse koopwoningen gemiddeld energielabel C hebben en veel duurzamer zijn dan de geregistreerde labels suggereren. Ook komt naar voren dat in de afgelopen twee jaar grote stappen zijn gezet in het verduurzamen van de woningvoorraad. Desondanks blijft er werk aan de winkel: een gemiddelde van label C betekent dat een aanzienlijk deel van de koopwoningen nog geen groen label heeft.
Grootste duurzaamheidsuitdaging aan randen van Nederland
Regionaal zijn er opvallende verschillen in de gemiddelde energieprestaties van woningen. Almere blijkt de meest duurzame woningvoorraad van Nederland te hebben, terwijl gemeenten aan de randen van het land de grootste duurzaamheidsuitdaging kennen. De energieprestaties worden sterk beïnvloed door woning- en bewonerskenmerken. Kleine vrijstaande woningen zijn vaak minder duurzaam, en ouderen en mensen met lagere inkomens bezitten vaker woningen met slechtere energielabels.
Doorstroming stimuleert verduurzaming
Het onderzoek biedt aanknopingspunten voor beleidsmaatregelen, zoals het bevorderen van doorstroming onder ouderen. Dit zorgt niet alleen voor een verhuisketen, maar bevordert ook verduurzaming. Ouderen bezitten namelijk minder duurzame woningen, terwijl nieuwe bewoners geneigd zijn te gaan verduurzamen. De meest significante stappen kunnen worden gezet bij de minst duurzame woningen, maar deze behoren vaak toe aan huishoudens met lage inkomens. Het stimuleren van verduurzaming binnen deze groep heeft een krachtige impact op zowel het verduurzamen van de woningvoorraad als het verminderen van de energielasten voor deze groep.
Kunstmatige intelligentie voorspelt energielabels
Het door brainbay ontwikkelde AI-model koppelt de energieprestaties van woningen met een nauwkeurig NTA 8800 energielabel aan de woningeigenschappen (zoals bouwjaar, type en locatie) en huishoudenskenmerken (zoals inkomen en leeftijd). Vanuit deze data voorspelt het model door kunstmatige intelligentie de energieprestaties van de woningen die nog geen nauwkeurig label hebben. Dit is vergelijkbaar met de academisch gevalideerde modelwaarde-methode die brainbay al jaren toepast in de vastgoedsector.
Meer informatie over Brainbay Verduurzamingsmonitor,
neem dan contact op per e-mail business@brainbay.nl of per telefoon op 030-8504500.