Top bereikt op de markt voor recreatiewoningen?

De markt voor recreatiewoningen lijkt halverwege 2022 de top te hebben bereikt. Sinds de tweede helft van het jaar is er sprake van een afkoeling.

Verder lezen

De gemiddelde verkoopprijs van een recreatiewoning lag in 2022 hoger dan ooit. Toch lijkt de piek bereikt. De tweede helft van 2022 liet al een kleine prijscorrectie zien, het aantal transacties nam licht af en bij een stijgend woningaanbod is er voor de consument steeds meer te kiezen. Dat blijkt uit het rapport ‘De Nederlandse markt voor recreatiewoningen‘, dat brainbay heeft geschreven in opdracht van NVM.

Afkoelende markt

Het rapport laat zien dat ondanks een flinke prijsstijging de markt dus wat aan het afkoelen is. In de tweede helft van 2022 zien we net als op de reguliere woningmarkt dat de prijsstijging ten einde is gekomen. De prijs per vierkante meter van de door NVM-makelaars verkochte recreatiewoningen daalde in de laatste maanden van 2022 licht. Ook nam het aantal overbiedingen in deze periode sterk af. De door brainbay ontwikkelde recreatiewoningindex laat een zelfde ontwikkeling zien. Eind 2022 lag de index 2% lager dan het toppunt halverwege het jaar. Makelaars van de NVM geven aan dat de absolute topdrukte voorbij is, maar dat er nog steeds veel belangstelling is en dat recreatiewoningen in het algemeen nog wel goed worden verkocht.

Bron: NVM/brainbay

 

Mismatch tussen vraag en aanbod

Doordat de markt iets afkoelt, zien we steeds vaker dat er sprake is van een mismatch tussen vraag en aanbod. Terwijl de transacties meer plaatsvinden in de wat lagere prijsklassen, zijn de vraagprijzen van het aanbod gestegen door duurdere nieuwbouw en omdat woningen in het hogere prijssegment minder goed verkopen. In de lagere prijsklassen tot 2 ton is er hierdoor meer vraag dan aanbod. In de prijsklassen daarboven is de situatie omgekeerd. De stijging van het aanbod is positief voor de dynamiek van de markt, maar door de hoge vraagprijzen en de afkoelende markt raakt de verhouding tussen vraag en aanbod dus steeds meer uit balans.

Bron: NVM/brainbay

Wat brengt 2023?

Het jaar 2023 zou wel eens het jaar van de waarheid kunnen worden voor de recreatiemarkt. Hogere rente en inflatie, economische onzekerheid en met name de doorgevoerde fiscale maatregelen (zoals de verhoging van de overdrachtsbelasting naar 10,4%) plus de mogelijke wijzigingen met betrekking tot vastgoed in box 3, kunnen zorgen voor een negatief marktsentiment.

Deel dit bericht via
Confidental Infomation