Woning langer dan 3 maanden te koop? Reken maar niet meer op verkoop boven de vraagprijs

Uit de woningmarktcijfers over het 2e kwartaal van 2024, door brainbay voor NVM samengesteld, blijkt dat hoe sneller de woning wordt verkocht, hoe meer er wordt overboden. Ontdek snel meer..

Verder lezen

Het verkopen van een woning gaat in de huidige markt steeds sneller. En hoe sneller de woning wordt verkocht, hoe meer er wordt overboden. Voor woningen die binnen één maand zijn verkocht wordt gemiddeld 5,4% méér betaald dan de vraagprijs. Voor woningen die langer dan drie maanden te koop hebben gestaan wordt er gemiddeld juist flink minder betaald dan de vraagprijs. Dat blijkt uit de woningmarktcijfers over het 2e kwartaal van 2024 die brainbay voor NVM heeft samengesteld.

Binnen 3 maanden verkocht levert grootste prijsverschil op

De tijd die het kost om een woning te verkopen wordt steeds korter. Het duurt gemiddeld 27 dagen, van moment van te koop zetten van de woning tot de ondertekening van de koopakte bij de makelaar. Dat is historisch gezien zeer snel. Alleen in de periode 2021-2022 was de gemiddelde verkooptijd nog iets korter. Ook blijkt uit de cijfers dat ongeveer de helft van de woningen binnen een maand verkocht is, en driekwart van de woningen binnen 3 maanden.

Wanneer een woning binnen 1 maand wordt verkocht, wordt er gemiddeld 5,4% méér betaald dan de vraagprijs. Wanneer het verkoopproces langer duurt, is de kans groot dat er uiteindelijk minder wordt betaald dan werd gevraagd. Het omslagpunt zit bij een verkoopperiode die langer duurt dan 3 maanden. Wanneer een woning binnen 3 tot 4 maanden is verkocht, wordt gemiddeld 2,5% minder betaald dan de vraagprijs. En bij woningen waarvan de verkooptijd langer dan een half jaar bedroeg, wordt gemiddeld 4% minder betaald dan de vraagprijs.

bron: brainbay

Hoe sneller verkocht, hoe groter de kans op overbieden

Als we kijken naar het aandeel verkopen waarbij overboden wordt, dan zien we hetzelfde beeld ontstaan als bij de vraag-verkoopprijsverschillen. Van alle woningen die binnen één maand zijn verkocht is bij 82% overboden, ofwel er is méér betaald dan de vraagprijs. Dat aandeel loopt snel terug naarmate de verkooptijd langer duurt. Bij woningen waarvan de verkooptijd 2 tot 3 maanden duurt wordt nog bij ruim een kwart overboden. Bij woningen die langer dan een half jaar te koop hebben gestaan is nog slechts bij 1 op de 10 transacties meer betaald dan de vraagprijs.

bron: brainbay

Factoren die de verkooptijd bepalen

Er spelen meerdere factoren een rol bij de uiteindelijke verkooptijd van een woning. Uiteraard de krapte op de markt en de lokale woningmarktsituatie. Maar ook de kenmerken van de woning zelf. Zoals het woningtype, de kwaliteit van de binnen- en buitenkant van de woning, de ligging, het energielabel en de indeling van een woning. Maar ook de vraagprijsstrategie speelt een rol. Te hoog geprijsde woningen hebben een minder grote verkoopkans. Maar wanneer de woning te laag geprijsd is, kan de uiteindelijke opbrengst tegenvallen. Een goede advisering hierbij is dan ook van groot belang.

Vragen? Neem dan contact op met brainbay op info@brainbay.nl of op 030-8504500.

 

 

 

Deel dit bericht via
Confidental Infomation