Brainbay woningwaarde-index daalt met 1,3%

De Brainbay Woningwaarde-index wordt gemaakt aan de hand van een versimpelde versie van het Automated Valuation Model (AVM). Dit model kan met behulp van object- en externe kenmerken en transactieprijzen een waarde voorspellen voor elke woning.

Verder lezen
Woningwaarde-index

De Brainbay Woningwaarde-index laat in het 2e kwartaal van 2023 een daling zien van 1,3% ten opzichte van een kwartaal eerder. De waardeontwikkeling van de Nederlandse koopwoningvoorraad is dus nog steeds dalende, maar gaat niet meer zo hard omlaag als de afgelopen 3 kwartalen. Toen was nog sprake van dalingen van 1,9% tot 2,4% op kwartaalbasis. Sinds het toppunt van de markt in het 2e kwartaal van 2022 is de index gedaald met 7,4%.

Woningwaarde-index augustus 2023

De Brainbay Woningwaarde-index laat de waardeontwikkeling door de tijd zien van de koopwoningvoorraad in Nederland. De index is gebaseerd op de totale koopwoningvoorraad van Nederland, is zeer actueel, gebruikt door NVM-taxateurs toegepaste AVM-technologie, en is voor veel subselecties betrouwbaar.

Waardeontwikkeling naar woningtype

Eén van die subselecties laat de waardeontwikkeling per woningtype in Nederland zien. In het 2e kwartaal van 2023 zijn 2-onder-kapwoningen met 1,5% het meest in waarde gedaald (t.o.v. een kwartaal eerder). Voor appartementen en tussenwoningen blijft de daling beperkt tot rond de 1,2%. Vergeleken met het toppunt van de markt een jaar geleden blijft de daling voor vrijstaande woningen beperkt met 5,9%. De waarde van dit type woning is in de periode vanaf 2015 het minst hard gestegen, en het afgelopen jaar dus ook het minst hard gedaald.

WWI

Waardedaling blijft in Amsterdam beperkt

De Brainbay Woningwaarde-index laat voor de vier grootste gemeenten in Nederland opvallende verschillen zien. Zo is de waardedaling in het 2e kwartaal van 2023 t.o.v. het 1e kwartaal in Utrecht twee keer zo groot als in Amsterdam. In Utrecht daalde de index met 1,5%, in Amsterdam slechts met 0,7%. Ook op jaarbasis daalde de index in Utrecht het meest, met 9,8%. In Amsterdam en Den Haag bleef de daling beperkt tot 8,1% en in Rotterdam daalde de index op jaarbasis met slechts 6,8%.

Voor alle vier de grote gemeenten geldt dat de waardeontwikkeling van woningen vanaf 2015 groter was dan het landelijk gemiddelde. De woningen in deze gemeenten zijn in die periode meer dan twee keer zoveel waard geworden. Sinds een jaar is er dus sprake van dalingen, maar de woningwaarde-index in de vier grote gemeenten ligt nog steeds op een hoger niveau dan het landelijk gemiddelde.

WWI 3

Meer informatie

De achterliggende gegevens ontvangen én automatisch op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen van de Brainbay woningwaarde-index? Meldt u dan aan en ontvang ieder kwartaal de laatste update in de mail.

Aanmelden kan via support@brainbay.nl.

Check voor meer informatie ook de website: Brainbay Woningwaarde-index

Deel dit bericht via
Confidental Infomation